neděle 6. března 2011

Vše o chipsetu Apple A5

(Aktualizováno) Jako první na českém internetu přinášíme detailní informace o chipsetu Apple A5, který je použit v nedávno představeném iPadu 2. Bezprostředně po představení zůstávaly nezodpovězené otázky například ohledně kapacity paměti RAM nebo ohledně použitého grafického čipu. Dnes Samsung, který pro Apple chipsety vyrábí, zveřejnil podrobnou specifikaci, a my ji jako první zprostředkováváme českému čtenáři!



Steve Jobs během vlastního představení používal abstraktní a neuchopitelné pojmy jako "2x rychlejší než původní iPad" nebo "9x vyšší grafický výkon". Mnohé uživatele ale zajímají konkrétní čísla. Pojďme si tedy chipset rozebrat krůček po krůčku.

  • instruktážní sada ARMv7
  • výrobní technologie 45 nm
  • typ procesoru: dual ARM Cortex-A9
  • maximální doporučená frekvence 1200 MHz
  • SDRAM, DDR2 512 MB
  • integrovaný GPS modul
  • podpora standardu HDMI 1.3a
  • grafický čip ARM Mali-400
  • podpora pro záznam videa o 1080p 30fps
  • podpora pro přehrávání videa o1080p 60fps

Samsung představil chipset s procesorem Cortex-A9 a GPU Mali-400 na podzim loňského roku jako Samsung Orion. Flexibilní výrobní standard zahrnuje podporu těchto technologií: Khronos OpenVG 1.1, OpenGL ES 1.1 and 2.0, and OpenCL, as well as Microsoft DirectX. Ovšem samotný iPad 2 téměř jistě DirectX nepodporuje :)

 

Nyní něco málo grafiky. Obrázky se po kliknutí zobrazí na celou obrazovku.

Aktualizováno: grafický čip iPadu 2 je PowerVR SGX 543mp2.

4 komentáře:

  1. odkiaľ máte toto info? dúfam, že nie len pdadb.ne ?:)
    keby to tak bolo tak by to bol Exynos v Samsung galaxy S2

    OdpovědětVymazat
  2. Kromě pdadb.net jsem čerpal například z appleinsider.com a několika dalších zdrojů. Jako příklad mohu uvést články Apple's A5 CPU in iPad 2 has 512MB of RAM a Regarding an Apple A5 chipset for iPhone 5, iPad 2.

    Je otázkou do jaké míry jde o spekulace, a do jaké míry o skutečné info. Více se asi dozvíme až z prvních recenzí.

    OdpovědětVymazat
  3. no ale v članku píšete zverejnenej špcifikácií Apple A5 čipu, tie članky špekuluju iba o RAM a paddb.net má doteraz na stránkach polovicu údajou chybnú

    RAM bude pravdepodovne 512 mb, procesor ako u minulej A4 bude rovnaký ako má Samsung Orion, ale u gpu doteraz všetci vraveli o PowerVR 543

    OdpovědětVymazat
  4. Položka "jméno" slouží k vyplnění přezdívky nebo občanského jména, nikoli k psaní prostoduchých kombinací písmen a znaků. Další komentáře nesplňující tyto podmínky budou bez upozornění mazány.

    OdpovědětVymazat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.