čtvrtek 29. listopadu 2012

Alternativní mobilní OS (MeeGo, Jolla) dnes

O mobilním operačním systému MeeGo jsem zde naposledy psal minulý rok v létě. Konkrétně v souvislosti s aktualizací MeeGo 1.2 Harmattan, která přišla spolu s Nokií N9. V té době vyšlo také několik článků o netbooku (který by se bez problému zařadil i do kategorie ultrabooků) Asus Eee PC X101 (představení, dostupnost a ceny). Od té doby uteklo hodně vody a protože se konkurenční plátky příliš nezaměřují na alternativní linuxové systémy - konkrétně na MeeGo a jeho nástupce - rozhodl jsem se na toto téma napsat sérii článků.

Vlevo Jolla Sailfish, vpravo MeeGo Harmattan

MeeGo byl systém vyvíjený a financovaný Nokií, respektive její dceřinou společností. Poté co se Elop rozhodl firmu restrukturalizovat, tak na MeeGo, Symbian a další projekty nezbyl prostor. Dnes jsme svědky toho, jak smartphony Nokie vyšší a střední třídy používají výhradně Windows Phone od Microsoftu, zatímco low-end zařízení dostaly upravené dotykové prostředí Series 40, jehož UI je odvozeno právě od MeeGo a verze 1.2 - viz následující demonstrace.

 

Poté co byl systém vyškrtnut ze strategie Nokie a vývojáři obdrželi výpověď, rozhodli se nadějný projekt nezahazovat. Protože jde o open-source založený na linuxu, nebylo nutné řešit licencování a vlastnická práva. Pouze otázkou času bylo nashromáždění financí, protože partnerů ochotných podílet se na projektu je hned několik. K prostředí MeeGo se vázalo několik patentů, které byly ve vlastnictví Nokie, ta je ale dala nově vznikajícímu projektu bezúplatně k dispozici.

Nový projekt nese označení Jolla Sailfish a má dvě obrovské výhody oproti konkurenci. Tou první je, že nativně spustí aplikace napsané pro OS Android. Ze strany autorů budou třeba jen minimální úpravy. Druhou výhodou je zachovaný open-source model. Systém tak může do svých zařízení nehrát jakýkoli výrobce bez řešení licenčních poplatků. Oproti konkurenci tak odpadne administrativa a pro koncového uživatele to znamená nižší cenu.

Samotný systém má být multi-platformní, v budoucnu se tak setkáme s telefony, tablety a pravděpodobně i "chytrými televizory". Jolla chystá vlastní referenční zařízení, podobně jako má Google svůj Nexus. Na trh přijde v blíže neupřesněném termínu roku 2013 a prozatím můžeme předpokládat, že oficiální cestou v ČR dostupné nebude. 

Na prezentačních videích ukazují vývojáři systém na zařízení, které vypadá jako hybrid mezi Nokií N8 a N9. Níže si můžete prohlédnout jednu z prvních video prezentací nadějného projektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.