sobota 11. dubna 2009

Jazyk prostých mobilů

Java je programovací jazyk, který vyvinula firma Sun Microsystems a představila 23. května 1995. Díky své přenositelnosti je Java používaná na mnoha systémech a na mnoha platformách, mobilními telefony počínaje a dynamickými webovými objekty konče. Dne 8. května 2007 společnost Sun Microsystems uvolnila zdrojový kód a Java je nadále vyvíjena jako open-source projekt.

Java pro mobilní telefony nese název Java ME, dříve také J2ME, což neznamená nic jiného, než Java Platform (to) Mirco Edition. Java ME umožňuje vytvářet a spouštět předkompilované skripty určené pro zařízení s malým výkonem - mobilní telefony.

Standartní platforma Javy ME pojmenovaná CLDC (Connected Limited Device Configuration) s minimálními nároky, pro první mobilní telefony s malým výkonem měla následující specifikace:
  • Zařízení s CLDC by mělo mít minimální paměť 128 kb, minimálně 32 kb RAM a procesor taktovaný alespoň na 25 Mhz využitelný pro virtuální stroj nazávisle na ostatních aplikacích.
  • Nízká spotřeba energie.
  • Zařízení muselo být vybaveno displejem s rozlišením nejméně 96 x 65 bodů.
Od těchto dob se mnohé změnilo a výrazně se zvýšily i výkony mobilních telefonů. Vždyť například Nokia E51 má téměř neomezenou paměť, volnou RAM >45 MB a procesor o taktu 368 Mhz. V porovnaní s mým prvním telefonem, který uměl pracovat s jazykem Java ME - Siemensem M55 se zvýšila i velikost aplikací psaných v javě. U Siemensu průměrná hra zabírala 60 kb paměti, zatímco Galaxy on Fire 2 mi na E51 zabere 25x více - 1500 kb paměti. Je zajímavé pozorovat kam se vývoj dostal za 5 let. Škoda že to takto nefunguje i v jiných oblastech lidského poznání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.