čtvrtek 10. září 2009

Vybíráme Nokii S60 do 5000 Kč

Ceny starších i některých nových Nokií se dostávají na poměrně rozumné hladiny, díky čemuž je koupě chytrého telefonu se Symbianem dostupná opravdu pro každého. V dnešním článku se podíváme na telefony, které je možno pořídit za cenu do 5000 Kč. Do výběru jsem nezařazoval (až na jednu výjimku) žádný low-end, ale především přístroje střední třídy, kterým nechybí žádná nepostradatelná funkce a měly by uspokojit především nováčky na poli telefonů S60. Symbian je nyní nejsnazší a nejlevnější cestou k "otevřenému operačnímu systému", který si můžete všemožně upravovat a přetvářet k obrazu svému. Ke všem přístrojům napíši krátké info a také aktuální cenu, u které lze očekávat, že do Vánoc ještě více klesne.

Nokia 6120 Classic
Nokia 6120 na první pohled vůbec nevypadá jako chytrý telefon. Na druhý pohled také ne, a to především díky nízké hmotnosti 89 g a kolibřím rozměrům 105 x 46 x 15 mm. Velmi sympatická je především tloušťka telefonu, která je dokonce o milimetr nižší než u legendární Nokie E50. Kromě klasických kontextových kláves najdeme pod displejem tlačítko pro vstup do menu a korekční tlačítko. Žádné programovatelné klávesy jako Eseries nebo multimediální jako Nseries řada Classic u tohoto modelu nenabídne. Displej má úhlopříčku pouze 2" a standardní qVGA rozlišení. Pochválit jej můžeme za jemnost, ale na sledování delších videí jsou vhodnější větší fyzické rozměry. 6120 má pro uživatele připravený Symbian 9.2, takže pomyslná brána pro množství nejrůznějších her a aplikací je otevřená. O jejich bezproblémový chod se postará procesor ARM 11 o taktu 369 Mhz a RAM s kapacitou 64 MB. 6120 nezaostává ani v datové výbavě, více než HSDPA ale v našich končinách využijeme EDGE. Absenci wi-fi kompenzuje velmi nízká cena, i GPS bychom v této kategorii hledali marně. Paměť můžeme rozšířit až 4 gb kartou microSD, na kterou uložíme mimo hudby a videí třeba fotky z 2 Mpx foťáčku, který musím pochválit za přítomnost přisvětlovací diody. Nokia 6120 Classic je malý telefon nižší třídy, který za 3 950 Kč (aktuální cena v eshopu Nokie) nabídne opravdu hodně muziky a to především pokud bude Vaším prvním chytrým telefonem. Navíc alternativní prodejci ji nabízí již od 3390 Kč a to už za úvahu stojí. Na výběr jsou čtyři barevné varianty, a to od černé až po pískově zlatou.


Nokia 5320 XpressMusic
Dalším telefonem, který mohu díky nízké ceně doporučit, je Nokia 5320. Rozměry, funkcemi i výbavou je podobná Nokii 6120, hlavní rozdíly jsou inovace v podobě Symbianu 9.3 a zaměření na hudbu. Zachovány zůstaly nízké rozměry 108 x 46 x 15 mm a téměř totožná je i hmotnost, která činí 90 g. Na levém boku přístroje najdeme tři tlačítka, sloužící k ovládání právě přehrávané hudby a za zmínku určitě stojí i 3,5 mm konektor pro sluchátka na spodní straně telefonu. Displej zůstal stejný jako u 6120, nad ním ale mimo kamery pro videohovory najdeme i multimediální tlačítko typické pro řadu XpreesMusic. Klávesnice se bohužel povedla už méně a spousta uživatelů si stěžuje především na nepřesnou navigační klávesu. Nokia 5320 si polepšila mimo jiné i v oblasti paměti - uživatelská paměť je 140 mb a podporovány jsou paměťové karty standardu microSDHC do kapacity 16 gb. Paměť RAM dostala kapacitu 128 mb, což je poměrně slušné číslo, takže o spolehlivý chod například Ngage her je postaráno. Absenci wi-fi se snaží nahradit dvojice EDGE a HSDPA, chybějící GPS bude muset nahradit externí modul. Cílová skupina jistě ocení i 2 Mpx foťáček s diodovým bleskem. Současná cena v eshopu Nokie je poměrně přestřelených 4 590 Kč, u alternativních prodejců 5320 koupíte o celou tisícovku levněji.




Nokia 5630 XpressMusic
Oproti předchozím dvoum modelům uspokojí tato Nokia hravě i náročnějšího uživatele. Jedinou výtkou je snad jen opravdu malý displej s úhlopříčkou 2,2" neboť 5630 by si zasložila minimálně o několik desetin větší. Všechny ostatní parametry jsou opravdu výborné, přesvědčte se sami. Rozměry a hmotností překoná tato Nokia i kdejaký "hloupý mobil", hodnoty 112 x 46 x 12 mm a 83 g ocení především ženy, které si většinou na rozměrné přístroje (co se mobilů týče) nepotrpí. Tlačítka na ovládání přehrávané hudby, stereoreproduktory a ani 3,5 mm jack na sluchátka u řady XpressMusic nikoho nepřakvapí, další parametry by však mohl závidět kdejaký majitel telefonu za 10 tisíc korun. Nokia 5630 je vybavena procesorem ARM 11 taktovaným na rovných 600 Mhz, který doplňuje 128 mb RAM. Nový Symbian 9.3 tak běhá opravdu svižně a na "Loading..." obrazovky zapomeňte i u Ngage her. Další oblast, kterou telefon zvládá na výbornou, jsou datové přenosy. Standardní EDGE a HSDPA nyní doplňuje HSUPA a wi-fi. Při prohlížení internetu a správě pošty tak zamrzí hlavně menší displej. Podporovány jsou paměťové karty microSDHC až do 16 gb, které využijete mimo hudby i na fotky z vestavěného foťáčku, které mohou mít rozměry 2048 x 1536 (3 Mpx). K dispozici je i natáčení VGA videa a diodový blesk. Po dokoupení GPS modulu a náhradní baterie bude Nokia 5630 opravdu těžkým soupeřem i pro dražší modely. Aktuální cena v eshopu Nokie je 5 490 Kč, alternativní prodejci jsou již tradičně o tisícovku levnější.



Nokia 6220 Classic
Tento přístroj není jen nástupcem pro 6120 z úvodu článku, mimo množství inovací přináší kvalitní foťáček a líbivý vzhled. Nokii 6220 můžu směle označit za nejlevnější 5 Mpx fotomobil. Má aktivní krytku, xenonový blesk i autofocus. Třešničkou na dortu je pak možnost natáčení VGA videa. Své výtvory uložíte do uživatelské paměti 120 mb nebo na kartu microSDHC do kapacity 16 gb. Pořízené záznamy si poté prohlédnete na displeji o úhlopříčce 2,2" nebo na televizoru, s kterým Nokii propojíte pomocí dodávaného TV kabelu. I přes poměrně slušnou výbavu, nejen v oblasti focení, si 6220 dokázala zachovat nízké rozměry 108 x 48 x 15 mm při hmotnosti 90 g. V neposlední řadě je třeba zmínit, že v telefonu najdeme "nový" Symbian 9.3 a ne nějakou starší verzi. Bohužel na použité materiály a kvalitu zpracování dbá Nokia zatím jen u telefonů Eseries, takže se u tohoto modelu musíme spokojit s plasty a pouze průměrnou klávesnicí. Videohovory a datová výbava v podobě EDGE a HSDPA rozhodně neoslní, neboť ji výrobce nabízí i v těch nejlevnějších telefonech S60. Rozhodně ale potěší přítomnost GPS modulu, který po doinstalování příslušných ovládacích aplikací slušně poslouží. Parametry procesoru (ARM11 369 Mhz) a paměti RAM (128 mb) jsou pak také pouze průměrné, takže nenadchnou ani neurazí. Pokud se obejdete bez wi-fi a často s mobilem fotíte, tak je Nokia 6220 Classic právě pro Vás. V eshopu českého zastoupení výrobce ji seženete od 4 890 Kč, u alternativních prodejců pak od 4 000 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.