pátek 11. září 2009

Tvoříme certifikát pro Symbian

Symbian je mezi mobilními telefony poměrně zavedený a oblíbený systém. Dlouhá léta se vyvíjel a vývojáři přinášeli stále stabilnější a použitelnější výtvory, přesto se v některých oblastech nechává překonat konkurencí, proč je tomu tak? Je to proto, že Symbian se stal z hardcore systému pro mobily za 15 a více tisíc systémem pro masy? Strategie Nokie je několik posledních let taková, že se snaží tento systém nabízet v telefonech různých cenových kategorií. Zde se dostáváme k druhé příčině - vývojáři ztratí spoustu času úpravami Symbianu pro řady Classic, XpressMusic, Eseries a Nseries že tolik důležitá inovace a optimalizace zůstává někdy stranou. O to více je to vidět po příchodu dotekové platformy.

Přestože systém je v základu celkem použitelný, spousta uživatelů jej doplňuje nejrůznějším obsahem (ať už jde o hry, motivy nebo třeba tapety), pro přispůsobení telefonu k obrazu svému. Dříve to bylo spíše nutností, Nokia záměrně do systému některé funkce nedávala, aby nechala uživateli volnou ruku při volbě aplikací třetích stran (podpora vývojářů). Spousta lidí to nikdy nepochopila, byla zvyklá například z PC a Windows, že vše dostanou až pod nos (přehrávač médií, internetový prohlížeč, program na úpravu videí ...). Bohužel s příchodem aktuální, 3rd edice Symbianu najdeme spoustu věcí přímo v systému.

Možná je to právě proto, že spoustu při instalaci aplikací vyžaduje systém certifikát. Jakési ověření o původu a věrohodnosti instalované aplikace. Systém má v základu spoustu certifikátů, to ale neznamená, že nainstalujete všechno. A to nemusí jít nutně o warez obsah, běžný uživatel často narazí již při pokusu o instalaci nového motivu. Tato situace dala vzniknout spoustě komunit a skupin, které se zabývají prolomením této ochrany a hackem systému. Běžný uživatel však nemá tyto nelegální zásahy zapotřebí, zvláště když existuje možnost tvorby vlastního certifikátu zdarma, kterým podepíšete všechny problémové aplikace. Na následujících řádcích popisuji obrázkový návod krok za krokem, jak vytvořit certifikát a jak ho poté použít při "podpisu" aplikace.



  • Nyní se na adrese http://cer.opda.cn/ přihlaste.


  • Teď vytvoříme certifikát pro Váš telefon:




  • Do kolonky Phone Number napište 13123456789.

  • Nyní je třeba počkat, certifikát bude vytvořen do 48 hodin (někdy i do 24).


  • Podepisování aplikací je možné i přes internet, kliknutím na Signing software, my se ale podíváme na druhou možnost - podepisování aplikací v PC. Uložte si soubory .key & .cer do počítače.
Budeme potřebovat software SingSIS by ladiko, který se dá volně stáhnout z internetu. V něm vyplníme IMEI telefonu, nahrajeme soubory .key a .cer a následně stačí zadat cestu k nepodepsané aplikaci/motivu. SingSIS ji podepíše prakticky ihned a poté ji můžeme vesele poslat do mobilu. Závěrem ještě nutno zmínit, že certifikáty z OPDA jsou standardně platné 2 roky. Po uplynutí této doby je třeba vytvořit nový certifikát.


1 komentář:

  1. Ahojte. Kdo hledá způsob, jak certifikovat symbian, tady máte návod. Není potřeba OPDA ani podobní nefunkční stránky, vše je zdarma, funkční a jednoduché :)

    www.symbian3rd.tym.cz/index.php?page=certifikace

    OdpovědětVymazat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.