sobota 8. října 2011

Několik postřehů k iPhonu 4S

V roce 2007 Apple představil koncept mobilního telefonu, který výrazně vyčníval z průměru. Nešlo ani tolik o konkrétní funkce, jako o myšlenku. Jeho tvůrci skutečně přemýšleli nad činnostmi, které uživatelé dělají a začali stavět od základů nový systém. Ten byl poté vylepšován a aktualizován ve dvou směrech. Předně, a častěji, formou nových verzí operačního systému, který je dnes znám jako iOS. Každý rok pravidelně vychází jedna hlavní release, ta letošní má pořadové číslo 5, mezi nimiž je několik méně významných updatů a záplat. Paralelně vedle prací na operačním systému se proměňuje i samotný hardware. Podívejme se na cestu od původního iPhonu až k letošní novince 4S.


Apple iPhone představený v červnu 2007, také znám jako iPhone první generace (zkráceně 1G), se dočkal dvou hardwarových aktualizací. První přišla po 12 měsících, v podobě iPhone 3G, kdy přibyla podpora sítí HSPA a integrovaný čip GPS. Mnohem větší význam měla druhá vylepšená verze, známá jako 3GS. Zvýšila je celková rychlost telefonu díky dvojnásobné kapacitě operační paměti a modernějšímu procesoru s vyšší pracovní frekvencí. Hráči vyšší výkon poznali i díky modernímu grafickému čipu PowerVR SGX535, který umožňoval hrám přiblížit se konzolové grafice a hratelnosti.

V červnu 2010 přišla druhá generace iPhonu, která namísto kosmetických a spíše evolučních změn přinesla kompletně nový koncept. Do té doby si byly všechny iPhony velmi podobné a měnilo je jen několik málo parametrů. Apple iPhone změnil vše od displeje, přes design, až po hardwarovou výbavu. Ono když představíte perfektní telefon, který na trhu nemá konkurenci, tak je velmi těžké a z ekonomického hlediska dokonce nemožné každý rok přinášet stejnou porci novinek (to lze na poli operačního systému, jak jsme si popsali výše). Ovšem představit jednou za tři roky hlavní verzi (jednu generaci) telefonu a pak vydávat její mírně pozměněné verze může být tržně velmi úspěšné. S progresivnější cenovou politikou by byl Apple mnohem úspěšnější, ovšem v dnešním globalizovaném světě je velmi náročné uzavírat stejné dohody s národními operátory (jakožto s poskytovateli služeb a hlavními prodejci telefonů), jako to jde na domácí půdě v USA.


Na základě výše popsaného je jasné, že iPhone 4S nepřichází s novými funkcemi, ale pouze vylepšuje ty stávající. Samozřejmě je tu výjimka v podobě Siri, umělé inteligence se kterou můžete (zatím ve třech světových jazycích) konverzovat, zadávat jí úkoly, nebo jen diktovat text. To je ale záležitost softwarová a naučí se jí i starší model.

Letošní iPhone 4S dosahuje co se týče parametrů téměř v libovolné oblasti maxima, takže je velmi optimistické očekávat, že další verze, byť jen s kosmetickými změnami, přijde za dalších 12 měsíců. Pravděpodobněji se jeví varianta 16 měsíční. Alternativou je, že by Apple zrušil tříleté vývojové cykly a připravil hned na příští podzim novou majoritní verzi, která by nabídla "významné" změny v podobě větší úhlopříčky displeje (a pravděpodobně vyššího rozlišení), procesoru s větším počtem jader a podobně.


Očekávat od letošní tiskové konference další novou verzi s podobným množstvím změn jako v případě příchodu iPhone 4 bylo krátkozraké. Z ekonomického hlediska by si Apple uřízl větev, na které sám sedí.

Otázkou zůstává budoucnost neméně populárního iPadu. Letos představený model s pořadovým číslem 2 pouze vylepšoval parametry loňského tabletu. Prostoru ke zlepšování je ale o něco více, než v případě mobilních telefonů, proto není zcela od věci očekávat novou majoritní verzi (novou generaci) hned v březnu 2012, tedy opět 12 měsíců od uvedení stávajícího modelu.

Nyní nezbývá než popřát Applu mnoho úspěchů i po odchodu Steva Jobse.

V některém z příštích článků se zaměříme na strategii společností jako jsou Nokia nebo Samsung.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.