čtvrtek 30. července 2009

Firmware 30.011 pro Nokii N78 (changelog)

Je tomu přibližně 10 dní, co Nokia uvolnila další verzi firmware pro Nokii N78. Updatu se brání zatím snad jen stahovači nelegálních aplikací, neboť Nokia s každým novým fw vylepšuje ochranu telefonu a stále více ztěžuje hack přístroje. Jen tak mimochodem, já používal hack na Nokii E51 a to například pro umožnění instalace nových motivů. Je to ale jen jakási berlička a telefon se skutečně otevřeným operačním systémem tím nezískáte, proto jsem od této metody ustoupil.

Mimo ochrany před hackem přináší fw i několik vylepšení pro eticky smyšlející uživatele, pojďme se tedy nyní podívat, která to jsou. Čeho si uživatel všimne na první pohled, je pohotovostní režim. Nokie Nseries (mimo N97) trpí značným neduhem - totiž, že tento režim nelze bez hacku (a významného zásahu do systému přístroje) upravovat jako například u Eseries. Proto na třetí řádce má N78 napevno zakotvenou nabídku "Skenování WLAN". V předchozích verzích fw byla tato nabídka pouze v angličtině, nyní je lokalizována do národních jazyků a to včetně češtiny.

Další novinkou je změna ikonky videocentra a jeho orientace do landscape módu. Co ale opraveno nebylo - vlastní videa, která jsem telefonem natočil se při přehrávání v přístroji často sekají. Ano jde o kvalitu VGA, ale představte si, že si napíšete poznámku do kalendáře, ale pro její správné zobrazení ji budete muset zkopírovat do PC. Trochu uhozené... Další změny ikonky se dočkala i aplikace Hledání, která s novým fw povýšila na verzi 4.10. Změny jsou spíše ve stabilitě, vše funguje jako ve verzi 4.

Několik uživatelů pochvalovalo nový fw, protože to vypadá, že N78 zbavil jednoho nemilého prokletí. Stejně jako E51 tak i N78 čas od času sama změnila datum. Mě se to stávalo výhradně přes noc, když jsem měl telefon vypnutý. Po zapnutí na mě koukal úplně jiný den, než jaký ve skutečnosti byl. Jaké to přineslo nedorozumění si můžete přečíst zde. Od přechodu na v30.011 se tento problém neopakoval.

Nejsem si jistý jestli tuto funkci neměl již předchozí fw, ale nevzpomínám si na ni. Pokud se chce nějaká aplikace napsaná v javě připojit na internet, tak se Vám zobrazí stejné okénko, jako na obrázku výše. Jen pro doplnění: barevný motiv, který vidíte na okolních screenshotech není původní z Nseries, nebo nedejbože dokonce přímo z N78. Původně pochází z E71 a na Nokii ho používám již delší dobu.

Na závěr článku nezbývá než doplnit, že fw ještě nelze aktualizovat "over the air" jako u jeho předchůdce, musíte tedy postaru připojit telefon k PC. Aktualizační soubor má 131 mb, ale poslední dobou jsou servery Nokie poměrně vytížené. Mě se update stahoval rovných 6 sekund, což rozhodně není obvyklé pro soubor o takto malé velikosti. Velkým překvapením je, že změna fw nyní nesmaže z telefonu uživatelská data (tedy telefon neprovede hard-reset po updatu). Otázkou zůstává, zda to přes všechny ty instalované aplikace nezpůsobí nestabilitu přístroje.

Kam dál?

2 komentáře:

  1. Dobrý den. Velice poučná recenze nového firmwaru, ale chci se zeptat odkud je možný tento firmware stáhnout s českým jazykem. Udělal jsem update přes Nokia Software Updater a ikdyž se mi tento firmware nainstaloval tak jen v angličtině. Předem velice děkuji za všechny rady.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tento problém jsem měl s Nokií E51. V tomto případě jde především o původ telefonu. Pokud telefon není kupován v oficiální české distribuci, ale z dovozu (EU), kde je o několik stokorun levnější, tak mohou nastat Vámi popsané komplikace. Angličtina není kdovíjak velká překážka, ale mateřština je přeci jen pohodlnější. Zde tedy návod jak na to:

    Je třeba změnit Product Code na nějaký český. Není to obtížné, ale je třeba dodržovat následující:

    Produktový kód telefonů Nokia je sedmimístné číslo, které naleznete pod baterií svého telefonu. Produktová čísla se liší podle modelu telefonu, trhu a operátora pro kterého je určen, barevné varianty nebo speciální edice (Internet, Music). Důvody k změnám produktového kódu mohou být v podstatě dva. Jednak mít telefon s aktuální softwarovou verzí (což je u brandovaných telefonů problém - podrobněji dále v textu), jednak lokalizovat svůj odblokovaný telefon, dovezený ze zahraničí.

    Product code pro Nokii N78 je 0545622. Jak jej změnit?

    Stahujte tento software: http://www.b-phreaks.co.uk/index.php?main_page=page_2
    Po jeho instalaci a spuštění ťukněte na lupu v pravé části (Scan for new device), potom ťukněte na Phone info, kód zjištěný výše zadejte do prvního pole v pořadí Product code, ťukněte enable, write. Ověřit správnost zapsaného produktového kódu můžete pod ikonou Flash, kliknutím na tlačítko Scan vedle pole Product. Aktuální produktový kód přístroje se zobrazí v levé části programu - Product Info.

    Ukončete program Nemesis Service Suite a započněte znovu standardním způsobem flash, přes Nokia Software Updater. Tentokrát vám bude nabídnuta poslední verze software pro váš produkt.

    OdpovědětVymazat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.