pondělí 10. srpna 2009

NextGen Windows Mobile

S Windows Mobile jsem se poprvé osobně setkal na zařízení HTC Wizard. Dříve jsem jen četl články v časopisech, na internetu a sledoval vývoj od verze 2002/2003 k verzi 5. O WM se říká, že narozdíl od svých desktopových sourozenců, s každou novější verzí snižují své hw nároky. Zní to divně a divné to může někomu připadat, ale je to tak. Zatímco WM 5 byl poměrně těžkopádný moloch, WM 6.1 na tom samém PPC běhal jako puberťačka po koncertech Ewy Farné. Zároveň můžu napsat, že po grafické stránce se WM příliš neměnily, změny se týkaly především stability, výkonu a bezpečnosti. Moje tvrzení mohu s radostí demonstrovat na několika následujících screenech Today obrazovek:

2002 býval označován také jako "Merlin". Microsoft jej vypustil koncem roku 2001. Pohání jej Windows CE 3.0
Verze 2003 alias "Ozone" vypuštěná v létě 2003 je oficiálně první dítko MS označované jako Windows Mobile. Jádrem je Windows CE 4.30
WM 2005 nese kódové označení "Magneto". Byl představen v květnu 2005 na konferenci v Las Vegas. WM 2005 byl stabilnější než všechny předchozí systémy, a narozdíl od nich neztratil všechna data po odpojení napájení.
Už se pomalu dostáváme do současnosti. WM 6 "Crossbow" představené v únoru 2007 na 3GSM kongresu se dělily do tří skupin. První byla WM 6 Standart pro smartphony bez dotykového displeje, další WM 6 Professional pro Pocket PC a konečně WM 6 Classic pro PDA bez telefonního (GSM) modulu. Crossbow přináší mimo jiné podporu pro WVGA (480 x 800) displeje.
WM 6.1 vydané v dubnu 2008 jsou považovány za jakýsi upgrade pro stávající verze, který vylepšuje především výdrž přístrojů. Vylepšeno je pár dalších drobností a 6.1 obsahuje navíc průvodce pro začínajícího uživatele.

Pokud jsem si například koupil HTC Wizard s 64 mb RAM a cpu o taktu 195 Mhz, který defaultně obsahoval WM 5, tak po upgradu na Crossbow se rychlost celého telefonu rapidně zvýšila, což bylo poznat na každém kroku. Spouštění systému netrvalo již 120 sekund, ale maximálně 50. To, co Microsoft předváděl v letech 2001 - 2008 bylo prostě úžasné. Úžasné a hlavně bezkonkurenční. Vznikla tak obrovská nabídka nejrůznějších programů, jejichž kompatibilita mezi jednotlivými verzemi systému byla obdivuhodná. Letos na podzim se má na trh dostat WM 6.5 a později, po novém roce, také verze 6.5.1. Já osobně jim řikám NextGen, neboť se odklání od cesty, více než 8 let budované MS, a mění kompletně vzhled celého systému. Je to dobře nebo ne? Já říkám, že jde jen o přemršťenou reakci na iPhone a jeho dotekové ovládání. iPhone a WM mají naprosto jiné cílové skupiny a nemá smysl je srovnávat. Nebo jinak: Kdo by vedle sebe stavěl Audi Q7 a Kia Picanto? MS nepochybně závidí prodejní úspěchy iPhonu, na které se mimo jiné podařilo navázat Nokii s modelem 5800 XM, které se každý měsíc prodá přes milion kusů. Jsem velmi zvědav, co řeknou zákazníci na takovou radikální změnu (behem pouhého roku se máme dočkat verzí 6.5; 6.5.1 i 7). Popravdě řečeno pokud vyloženě nestojíte o perfektní hry a multimédia, která zařízení s WM prostě neumí, tak Vám nezbyde než u WM zůstat.

Závěrem ještě nabídnu video s ukázkou posledního buildu (23022) WM 6.5. Téměř vše je již možné ovládat prstem, nyní jsou na řadě vývojáři, aby udělali to samé se svými aplikacemi. Hoši z MS odvedli pořádný kus práce:



Zdroj: wikipedia.org & youtube

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.