pátek 13. března 2009

HTC Wizard v praxi

Jak jsem psal již minulý týden, stal jsem se vlastníkem Pocket PC HTC Wizard. Pocket PC (zkráceně PPC) se souhrnně označují zařízení s Windows Mobile a dotekovým displejem. V tomto článku jsem popisoval co Wizard umí, jaké byly moje první dojmy a zkušenosti, a také se nevyhneme srovnání se Symbianem (verze 9.2 v podobě Nokie E51).

Fotogalerie:



Technická specifikace:
Wizard byl představen ve 4Q roku 2005 a podle toho také vypadá jeho hardware. Prodejní cena byla při uvedení na trh cca 16.000 Kč.
  • Procesor: TI OMAP 195 Mhz
  • ROM: 128 MB
  • RAM: 64 MB DDR SDRAM
  • slot na miniSD kartu (do 4 GB)
  • GSM (850/900/1800/1900), EDGE
  • Infraport, Bluetooth, Wi-Fi, USB
Rozměry a vnější specifika:
  • Rozměry: 109 x 58 x 23,7 mm; hmotnost 160 g
  • Displej 2,8" QVGA; TFT LCD
  • Kamera: snímač CMOS 1,3 Mpix s přisvětlovací diodou, pevné ostření
  • Audio: systém asistovaného nahrávání AGC, stereo reproduktory
  • Klávesnice: QWERTY 41 kláves ve 4 řadách
O Windows Mobile obecně:
Pokud jsou pro Vás při volbě mobilního telefonu rozhodující rozměry a hmotnost, žádné PPC si asi nikdy nepořídíte. Můžete se buďto poohlédnout po nějakém hloupém telefonu - většinou s hmotností do 100 g anebo po smartphonu, u kterých se dnes hmotnost pohybuje lehce přes 100 g. Windows mají na stolních PC tržní podíl okolo 95 %, tudíž se dají očekávat vyšší možnosti konektivity a kompatibility mezi oběma zařízeními. S Nokii E51 jsem pro synchronizaci používal program Nokia PC Suite, který je značně přeplácán, neboť integruje vše od práce s kontakty, přes multimédia a mapy, až po aktualizaci firmwaru. To způsobuje i hardwarovou náročnost programu.

HTC spolu s WM nabízí poněkud elegantnější řešení v podobě aplikace ActiveSync (aktuálně verze 4.5). Stačí připojit PPC (USB, bluetooth) a zbytek proběhne téměř automaticky. Příznivci WM jistě potvrdí komfortnost tohoto řešení.

Když mi Wizard přišel, byla v něm počeštěná verze WM 5. Když jsem si s ní dosytosti pohrál, měl jsem v plánu zhodnotit ji v samostatném článku, ale volného času jsem měl minimum, hlavně díky blížícím se přijímacím zkouškám, tak od článku sešlo. Chtěl jsem přejít na WM 6, ale oficiální podpora u HTC nebo Qteku jaksi chyběla. Nezbylo než zavítat na xda-developers, ale ani tam jsem neměl vyhráno. Jak do blokovaného HTC Wizarda dostat ROM s WM 6/6.1 jsem řešil (a detailně popsal) na smartmanii. Nakonec jsem do svého PPC dostal českou 6.1 ROM a byl jsem překvapen výrazným zrychlením celého systému. Také přibyly nové funkce, například nastavení několika emailových schránek nikdy nebylo snadnější. V tomto ohledu má Symbian hodně co dohánět ;-) Částečnou modernizací prošlo i grafické rozhraní, které se razantněji změní až s příchodem WM 6.5 a 7.

HTC Wizard, Qtek 9100, T-Mobile MDA Vario
Pod těmito názvy a ještě mnoha dalšími se skrývá jeden a tentýž přístroj. V roce 2005 společnost HTC vyráběla přístroje primárně pro mobilní operátory (ve smyslu poskytovatele telekomunikačních služeb) a ne pro volný trh jak je tomu nyní. Proto každý operátor pojmenovával telefon po svém aby ho mohl vydávat za svůj produkt.

Přednosti přístroje:
  • Velký displej (v porovnání s 2" u Nokie E51)
  • Stereo repro
  • Pěkný vzhled
  • Windows Mobile = možnost přizpůsobit si přístroj téměř v jakémkoli směru + široká nabídka užitečných prográmků a všemožných utilitek výrobců třetích stran
  • 2 informační diody
Hlavní nedostatky:
  • Pomalé bluetooth
  • Nízká kapacita ROM a RAM, pomalý procesor (lze omluvit datem uvedení na trh)
  • Absence českých znaků u hw klávesnice
  • Nepoužitelný fotoaparát

V balení jsem mimo přístroje a nabíječky dostal usb kabel, stereo sluchátka a paměťovou kartu miniSD 1 GB. Samozřejmostí byl manuál a bohatá dokumentace. Návody jsem si přestal číst někdy v dobách Siemensu M55, nejvíce se každý naučí praxí. Většinu přední strany přístroje zabírá dotekový displej, pod ním i nad ním ale najdeme několik užitečných tlačítek. Dnešní koncepce typu HTC Touch HD mě nevyhovuje hlavně z důvodu minimálního množství hw kláves. Řešení použité u Wizarda je uživatelsky přívětivější.

Tlačítka nad displejem na sobě sice mají obrázky dopisu a IE, ale můžete si je téměř libovolně přenastavit (stejně jako tlačítka na bocích). Nad touto dvojicí se nachází sluchátko, které ze dvou stran obklopují vícebarevné informační diody. Pravá signalizuje aktivní telefonní modul (přihlášení k GSM síti) či nabíjení a druhá aktivaci bluetooth a wi-fi. Na vrchní straně přístroje je on/off tlačítko a nekrytý slot na paměťovou kartu. Na obou bocích je shodně mřížka reproduktoru, na levém sousedí s tlačítkem "manažer připojení" a posuvným ovladačem hlasitosti, na pravém s infraportem, tlačítkem diktafonu a spouští fotoaparátu. Na spodní straně je pak miniUSB, pomocí kterého se Wizard i nabíjí. Vedle pak najdeme konektor pro 2,5 mm sluchátka.

Psaní na klávesnici je asi subjektivní záležitost, ale já jsem od té výsuvné čekal o něco více. Některé klávesy se tisknou skutečně hůře, ale na to má vliv i stáří přístroje. Konstrukci přístroje hodnotím jako velmi povedenou, ale na nošení v kapse u kalhot to opravdu není. Kamera dělá na fotkách nepříjemnou mlhu, hlavně v levém roku snímku. Fotky nejsou nijak oslnivé ani za dobrých světelných podmínek. V exteriéru ani interiéru se mi nepovedlo pořídit uspokojivý snímek a nezachrání to ani přisvětlovací dioda. Wizarda na focení ale skutečně nemám, takže tento fakt je téměř nepodstatný. Nicméně na hrubé zdokumentování, například autonehody to stačí.

Samotný WM je velmi přívětivý systém. Na obrazovku "Dnes" si můžete doinstalovat některou z velkého množství aplikací třetích stran - něco takového Symbian zatím neumí. Nejprve mě zaujal freeware prográmek Battery Status, který má vskutku všestranné použití. Umí nahradit systémové hodiny větší alternativou (viz screen vpravo), na obrazovku dnes přidá zvolené indikátory a umí přetaktovat procesor OMAP od TI. Výbornou funkcí je tzv. dynamické taktování, kdy se mění frekvence CPU v závislosti na zatížení. A to v kladných i záporných hodnotách. O prográmcích které používám napíši brzy zvláštní článek, rozhodně je na co se těšit.

WM fungují zcela odlišně než třeba Symbian. Základem je nabídka start, podobně jako u PC (XP a dřívější). V nabídce start se zobrazují 3 kategorie zástupců:
  • Primárně to jsou programy, které si do seznamu sami přidáte, abyste pro ně nemuseli do menu
  • Dále to je X naposledy spuštěných aplikací
  • A nakonec trojice "Programy", "Nástroje" a "Nápověda"
V nabídce Programy naleznete všechny nainstalované aplikace a složku hry. Pro přehlednost je vhodné vytvořit si složky a ty popřípadě doplnit ikonami. Pro editaci nabídky Programy použijte úpravu adresáře \Windows\Nabídka Start\Programy. Nouzově postačí i základní průzkumník, ale doporučuji používat freeware utilitku Total Commander.

Po týdnu používání jsem se s Wizardem dokonale seznámil a stal se z něj velmi užitečný pomocník. Práce s kontakty, zprávami či emailem je řádově lepší než u Symbianu, navíc 2,8" dotekový displej ji povýšil na novou úroveň. Tak pohodlnou práci s emaily jsem na mobilním zařízení ještě nezažil, mírným zklamáním je ale internetový prohlížeč. Internet Explorer 5 jsem se pokusil nahradit Operou 9.5 beta, ale tu Wizard hardwarově neutáhne. Vyzkoušel jsem několik prohlížečů (NetFront, Iris Browser), ale nyní střídavě používám vestavěný IE a Operu Mini. Webový prohlížeč u E51 mi připadá o kus lepší.

Čím ale PPC jasně boduje je Office Mobile. Obsahuje jak Word a Excel, tak i PowerPoint a OneNote. Dokumenty je možné i editovat a vytvářet je, nemusíte se spokojit s pouhým prohlížením.

Přednosti WM jsou otevřenost pro aplikace třetích stran a velmi široké možnosti personifikace přístroje. Práce s nimi sice vyžaduje alespoň základní zdatnost v informatice/windows, ale oproti Symbianu (jmenovitě Nokii E51) jde skutečně o výrazný rozdíl. Řečeno jinak: "Chcete-li spoustu her, N-Gage, animovaná menu a spoustu zábavních funkcí zvolte Symbian. Ano, sice zastane i práci s dokumenty a emaily, ale jen v základním měřítku." Přístroje se Symbianem jsou blíže hloupým mobilům a přístroje s Windows Mobile zase notebokům (s Windows). Tento názor zastávám po týdnu s mým prvním PPC ;-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.