pátek 15. července 2011

Kdy skončí Symbian?

Od nastoupení Stephena Elopa na pozici výkonného ředitele a od zahájení spolupráce s Microsoftem dochází ve strategii Nokie k výrazným změnám. Systémy Maemo a MeeGo nemají být nadále oficiálně podporovány a podobný osud pravděpodobně čeká i Symbian, doposud stěžejní systém společnosti. Nebo bude vše jinak?


Ona spolupráce s Microsoftem znamená podle několika předchozích vyjádření Elopa především postupné přeorientování výhradně na Windows Phone. Symbian se pomalu přesune "na druhou kolej" a stále větší prostor budou dostávat Windows. Zatím vše nasvědčuje tomu, že definitivní konec podpory ze strany Nokie by měl nastat roku 2016. Ovšem tento scénář by nutně neznamenal definitivní konec, o vývoj Symbianu se totiž nestará jen Nokia.

Podívejme se nyní na ty nejdůležitější body, které obsahuje dohoda o spolupráci mezi Nokií a Microsoftem:
  • vývojáři Nokie obdrží bezplatnou registraci do programu Windows Phone (standardní cena je $ 99 USD)
  • Nokia bude mít vlastní obchod s aplikacemi, skrze který budou distribuovány společně aplikace pro WP, Symbian i Series 40
  • Nokia do telefonů s WP dodá (pravděpodobně opět bezplatné) mapy a hlasovou navigaci
  • první finský telefon s Windows se objeví možná už letos, velká očekávaní jsou ale spojena zejména v souvislosti s MWC 2012
Stephen Elop a Steve Ballmer (CEO Microsoftu)
V nejbližším roce tak bude docházet spíše k pozvolným změnám. Nokia plánuje prodat ještě 150 milionů smartphonů se Symbianem, takže bezprostřední propad akcií by hrozit neměl. Otázkou zůstává slibovaný Symbian^4, namísto kterého se pravděpodobně dočkáme jen pravidelných aktualizací stávajícího systému. Toto léto přijde Anna, v zimě pak Belle a příští rok Christina. Z dlouhodobého hlediska plánuje Nokia přesměrovat investice z vývoje Symbianu právě do Windows Phone, v nichž Elop vidí větší potenciál.

Určitě ale nedojde k tomu, že Symbian ze dne na den skončí. Již nyní jej dostala "na starost" společnost Accenture, které s Nokií delší dobu spolupracuje. Pod Accenture tak postupně přechází celá divize systému i s několika tisíci zaměstnanci, kteří na něm pracovali. Podpora v podobě dílčích oprav a menších aktualizací je garantována do roku 2016, otázkou zůstává, kdo se Symbianu ujme poté. Potenciál systém určitě má, ale to samé, doufejme že jej nepotká stejný osud jako Windows Mobile.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.