pondělí 4. července 2011

Na co se těšit v Symbianu Belle?

Toto léto se dočkáme aktualizace pro Symbian^3 s označením Anna. Přinese novou klávesnici, přepracovaný webový prohlížeč, několik výkonnostních změn a také mírně modernizované uživatelské rozhraní (jiné ikony, práce s widgety). Na internetu se už také objevily první screenshoty Belle, což je aktualizace, která naváže na Annu. Bohužel nemůžeme očekávat množství pravidelných aktualizací, protože Stephen Elop tento dlouhodobě úspěšný a konkurence schopný systém pohřbil.


Vše nasvědčuje tomu, že se Nokia snaží vytvořit iluzi vývoje, protože chystá do roku 2014 prodat 150 milionů smartphonů. V rozhovoru na oficiálním blogu Elop poznamenal, že Nokia bude podporovat Symbian až do roku 2016, čímž mohlo být myšleno i to, že prodeje telefonů s tímto systémem skončí roku 2014. Osobně bych tato tvrzení nepovažoval za definitivní, Elop může být za několik měsíců vystřídán někým, kdo bude se Symbianem počítat i do budoucna.

Na konci tohoto roku přijdou na trh smartphony s výkonnějším hardwarem (1 GHz procesory, více operační paměti), ale s největší pravděpodobností půjde o poslední upgrade v tomto směru. Naopak aktualizace systému Anna, Belle, Christina atd. by měly být dostupné pro všechny Symbian^3 telefony.

Symbian Belle na Nokii E7

Symbian Belle bude dostupný na přelomu roku 2011 a 2012, přesný termín zatím nikdo z Nokie nezveřejnil. Po estetické stránce posune aktualizace systém blíže k moderním OS. V horní liště je vidět několik notifikačních ikonek, které u předchozích verzích chyběly. Také dojde k menší změně ikon v menu, ale do vydání finální verze se mohou tyto drobnosti změnit. O "nedodělanosti" systému vypovídá i různý font použitý v různých nabídkách. Kdo ví které z novinek jsou součástí vývojové verze, a které uvidíme i v aktualizaci pro uživatele?

Další změnou jsou nové softwarová tlačítka pro kontextové volby (na obrázku výše šipka v levém a menu v pravém rohu). Ať už v režimu na výšku nebo na šířku, nebudou tyto tlačítka uniformní jako doposud, ale budou se měnit v závislosti na aplikaci, se kterou uživatel pracuje. Jejich počet může být od dvou až do pěti.


Zdroj obrázků: Nokia HD blog

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.