čtvrtek 14. července 2011

MeeGo 1.2 Harmattan

Zatímco majitelé Nokií N900 se donedávna museli spokojit se systémem MeeGo ve verzi 1.1, tak nová Nokia N9 nabídne aktuálního nástupce. Podívejme se, co vše nabízí MeeGo 1.2 Harmattan. A také na co se těšit ve verzi 1.3 plánované na letošní podzim.
Seznam aplikací 1/2
O samotné Nokii N9 bylo napsáno mnohé, proto se v tomto článku zaměříme především na samotný systém. Když Nokia upustila od systému Maemo, začala spolu s Intelem pracovat na společném projektu MeeGo. Na linuxu založený systém měl být nasazen na mobilních platformách, jakými jsou telefony, netbooky a případně i tablety. 

MeeGo se ve verzi 1.2 ovládá jako žádný jiný systém. Sám výrobce tvrdí, že jde o první telefon ovládaný výhradně pomocí dotykového displeje. Základ tvoří tři (domovské) plochy: 
  • seznam aplikací (viz první a druhý screenshot u tohoto článku), 
  • seznam spuštěných aplikací,
  • notifikace.
Notifikace jsou pak společné pro celý systém. Na jedné obrazovce tak vidíte příchozí GSM/datovou komunikaci, stream ze sociálních sítí, události z kalendáře atd. Mezi těmito plochami se přepíná prostým tažením prstu od okraje displeje. Samotný systém vypadá velmi kompaktně, bez zbytečného obsahu, který uživatele jen otravuje, přesto již v základu nabízí vše pro každodenní používání. Ovládání v nabídkách je velmi intuitivní, uživatel většinou sám pozná kdy je k dispozici multi-touch volba či pinch-to-zoom. 

Seznam aplikací 2/2
Součástí systému je webový prohlížeč založený na Webkitu. Zatím nezbývá než doufat, že HTML5 dostane přednost před archaickým a nestabilním Flashem. V Nokii N9 bude přítomna aplikace Nokia Mapy včetně bezplatné turn-by-turn navigace. Díky přítomnosti obchodu s aplikacemi a hrám jako Angry Birds, Galaxy on Fire 2 a dalším není důvod mít obavu o nezájem vývojářů. Ti navíc zdarma dostávají "vývojářskou" N950 pro testování svých aplikací.


Zatím velkou neznámou je budoucnost systému. Šéf Nokie Stephen Elop se nechal slyšet, že "MeeGo umře, i když N9 bude hit". Ovšem není to tak docela pravda. Nokia zatím plánuje pouze to, že své investice do vývoje tohoto systému přesměruje k telefonům s mobilními Windows. O systém MeeGo jako takový se ale nestará jen Nokia, ale zejména The Linux Foundation, který nehodlá nechat systém "zemřít". Plány v této oblasti má mimo jiné i LG, které v posledních měsících představilo velmi zajímavé přístroje. Další verze MeeGo, 1.3, je plánována na říjen tohoto roku a další by měly být dostupné v šesti-měsíčních intervalech.

Prezentaci Nokie N9 a funkčnosti systému naleznete na adrese swipe.nokia.com. Mimochodem podobné ikonky a písmo jako má MeeGo na Nokii N9 bude mít i připravovaný Symbian Belle.

Zdroj: Nokia.com

 Galerie:

Integrace sociálních sítí a emailu
Měsíční pohled na kalendář
Zadávání nové položky kalendáře
Notofikace / stream
Kontakty
Qwerty v režimu landscape
Příchozí hovor
Nokia Mapy
3D zobrazení budov

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.