úterý 30. srpna 2011

Symbian Belle se představuje

Nokia oficiálně představila Symbian Belle, mezičlánek mezi Annou a Christinou. Na první pohled si nelze nevšimnou o něco vyšší podobnosti s MeeGo v Nokii N9, ale ve své podstatě zůstává systém stále starým známým Symbianem. Belle dostanou Nokie 600, 700 a 701 přímo od výrobce, ovšem v dalších telefonech si jej budete moci sami nainstalovat. Aktualizace bude uvolněna v posledním čtvrtletí tohoto roku.

V Belle již nebude na domovské obrazovce šest obdélníkových widgetů, naopak si budete moci sestavit její vlastní vzhled téměř nezávisle na počtu a velikosti zástupců a ikonek. Například hodiny si budete moci přepnout z digitální podoby do analogové, hudební přehrávač dostane ergonomičtější ovládací prvky. Oproti Symbianu Anna přibudou doposud neviděné widgety, ale známé z alternativních operačních systémů. Půjde například o rychlé přepínání telefonních profilů.


Z horní lišty, zobrazující aktuální čas a stav baterie, půjde vytáhnout "roletku" s přepínačem bezdrátových modulů, notifikacemi a seznamem zmeškaných událostí. Již v současné vývojové verzi vypadá celý systém svižně a podle ohlasů téměř bezproblémově funguje i na slabších telefonech typu Nokie N8.

Podobně jako známe nyní Bluetooth nebo Wi-Fi, tak běžnou součástí Nokií s Belle bude technologie NFC (near field communication). Kromě sdílení obsahu mezi samotnými telefony najde NFC uplatnění přo efektivní párování s příslušenstvím, ať už externími reproduktory nebo headsetem. Možná bude již zanedlouho běžné používat díky NFC telefony pro platby namísto platebních karet.



Díky spolupráci Nokie s Microsoftem bude Belle obsahovat aplikace jako OneNote, Exchange ActiveSync, Sharepoint a další. To je plus jak pro běžné uživatele, tak pro business sféru. Dalších změn se dočkala zamykací obrazovka nebo multitasking.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.