pondělí 8. června 2009

W960: Prostředí telefonu

V minulé kapitole mini recenze Sony Ericssonu W960 jsem se věnoval spíše příslušenství, vzhledu a rozměrům přístroje. Úkolem tohoto článku je doplnit všechny chybějící informace, především o vnitřním prostředí "chytrého telefonu" zvaném UIQ.

Úvod do prostředí telefonu
Na začátek je třeba znát dvě věci: UIQ můžeme chápat jako jakousi nástavbu pro otevřený operační systém Symbian. Používají jej především telefony od Sony Ericssonu a Motoroly. W960 ale není "jen" chytrý telefon s otevřeným operačním systémem. Je to především telefon řady Walkman. V minulé kapitole jsem psal o klávesách pro ovládání hudby, kolébka ovládání hlasitosti na boku telefonu je pak samozřejmostí. Přístroj ale především nabízí Walkman přehrávač, ve kterém můžete prohlížet veškerý multimediální obsah.


Aplikace Walkman
Nepříjemná je prodleva při zapínání přístroje, která je delší než minuta. To je podobné jako u WM, takže nejrychlejším systémem zůstává Symbian S60 ;-) Celková práce s telefonem je trochu nepraktická, neboť vyžaduje obě ruce, to se ale netýká aplikace Walkman. Spustit ji můžete tlačítkem s logem W, anebo odkazem z pohotovostního displeje. Samotná aplikace se pak ovládá snadno i prstem. Nevýhoda je, že se nový obsah nepřidá do knihovny automaticky, ale musíte jej vždy ručně aktualizovat. A pokud máte zaplněný celý disk o kapacitě 8 gb, tak to chvilku potrvá. Při několika skladbách (méně než 10) byla doba aktualizace asi 30 sekund.

Bohužel jsem v době testování neměl možnost dělat přímo screeny displeje a tak mám jen několik fotografií. Přehrávání hudby zvládá telefon na výbornou, a to ať už s přiloženými sluchátky, nebo vestavěným hlasitým reproduktorem. Hudbu můžete v přístroji roztřídit podle jednotlivých nálad, a poté si pouštět jen určitý druh skladeb. Na výběr jsou kategorie typu šťastný, smutný, energický, tíživý. Samotný hudební přehrávač efektivně využívá celou plochu 2,6" QVGA displeje. Zobrazení obrázku alba při přehrávání není nic, co by ostatní telefony neuměly, ale linka znázorňující polohu právě přehrávané písně je dostatečně rozměrná, aby se dala ovládat pohodlně dotekem.

Samotné prostředí W960 je až druhořadé, většinu priorit má hudební přehrávač a musím uznat, že svoji práci zvládá na výbornou. Aplikace Walkman je pro přehrávání hudby asi to nejlepší, co je v současné době možné v mobilních telefonech najít. Sony Ericsson je vybaven poměrně pomalým CPU architektury ARM9 o taktu 220 Mhz. Přesnou hodnotu RAM bohužel neznám, ale pravděpodobně je jí dostatek. Drobné záseky při práci s přístrojem bych tedy připsal spíše slabšímu procesoru.

UIQ a stavy displeje
Pohotovostní obrazovku si můžete nechat zobrazovat třemi možnými způsoby. Buď s jedním velkým odkazem na zvolenou aplikaci (například Walkman - viz obrázek výše), nebo se seznamem událostí (viz obrázek níže) a nebo konečně prázdnou plochu. Jistě jste si všimli dvou čtverečků v levém dolním rohu displeje. První slouží pro vstup do menu a druhý pro zobrazení zástupců přímo na pohotovostní obrazovce. Dvojitá šipka v levém horním rohu je jakási užitečná zkratka, která pomůže pro rychlé vstoupení do editoru zpráv, vytočení kontaktu apod.

Menu telefonu, které je podobné obyčejným Sony Ericssonům, je v první úrovni tvořeno devíti ikonami, další úrovně si můžete nechat zobrazovat buď textově anebo také ikonami. Vytváření vlastních složek je samozřejmostí. Správce souborů najdeme tentokrát pod položkou nastavení. Zde na nás čeká i hra SSX, což jsou povedené snowboardové závody. V menu pod položkou zábava, najdeme i druhou hru, kterou je W960 defaultně vybaven, a to 3D Golf.

Fotoaparát
Co se týče zábavy tak jsem se zmínil o aplikaci Walkman, o hrách a nyní je na řadě fotoaparát. Ten má rozlišení 3,2 Mpx a má k dispozici dvě přisvětlovací diody. Sony Ericsson má autofocus, přestože to není v kategorii Waklman zvykem. Dále toho není moc co napsat, raději nabídnu ukázku několika fotografií v původním rozlišení 2048 x 1536.

Kancelář a konektivita
W960 ale boduje i na poli kancelářských aplikací: Mimo balíku Office najdeme v telefonu i moc šikovnou aplikaci skener vizitek. Tuto funkci jsem zkoušel v praxi a je plně funkční. Telefonem vyfotíme téměř libovolnou vizitku a telefon uloží do adresáře jméno i kontakty (pokud jich je více). Bohužel to trvá poměrně dlouho a opsat vizitku ručně by časově vyšlo téměř shodně. O ovládání telefonu jsem psal i v minulé kapitole, ale opět musím zmínit, že nejlépe jej lze ovládat pokud držíme přístroj v jedné ruce (a točíme točítkem JogDial) a stylus v druhé. V telefonu najdeme předinstalovaný internetový prohlížeč Opera Mobile, který bude užitečným pomocníkem.

Připojit se můžeme například pomocí wi-fi sítě, která se poněkud složitěji sestavuje. Nejprve musíme do nastavení a vše připravit a až poté otevřít webový prohlížeč. Když není k dispozici wi-fi, tak poslouží UMTS nebo GPRS. EGPRS jsme se bohužel nedočkali.

Závěrem
Nyní se dá Sony Ericsson sehnat za cenu nižší než 4000 Kč, a protože originální balení obsahuje pouzdro, můžete jej sehnat v poměrně dobrém stavu. O obsahu balení si můžete přečíst v předchozí kapitole. Jak skončil můj SE W960 si můžete přečíst zde ;-)

Hlavní přednosti:
  • Symbian 9.1 UIQ 3rd Edition
  • přehrávač Walkman
  • dotekový displej 2,6" s rozlišením QVGA
  • paměť 8 gb
  • wi-fi, bluetooth
  • UMTS, videohovory
  • 3,2 Mpx fotoaparát s diodovým bleskem
  • předinstalovaná Opera Mobile
Hlavní zápory:
  • chybějící EDGE
  • pomalejší procesor
  • pouze fast port (chybí usb)
  • baterie 900 mAh

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.