pondělí 15. června 2009

Nokia N78: První dojmy

Nokii N78 používám již několik dní. Před samotnou recenzí sepíšu první dojmy z přístroje a přehled funkcí; samotná recenze pak bude obsahovat především praktické zkušenosti.
  • Na světový trh se N78 dostala v květnu 2008, tedy cirka před rokem. Původně se měla jmenovat N81 Classic. Poslední verze firmwaru (21.002) je z března 2009.
  • Rozměry jsou 113 x 49 x 15,1 mm; objem 76,5 cc; hmotnost 101,8 gramů. Na dotek působí jako nějaký low-end. Jako plastová hračka na baterie, co umí pouze svítit a přehrávat přednastavenou sekvenci zvuků. Při srovnání s Eseries = tragédie.
  • Telefon šlape pod systémem Symbian v9.3 pro Nseries. Vše je podřízeno multimédiím, v menu na uživatele čeká fotogalerie, videogalerie a vůbec pořádná porce funkcí "pro volný čas".
  • Hardwarové parametry nezní nijak oslnivě, ale pro 99% činností jsou dostatečné. CPU ARM11 má takt 369 Mhz a RAM dosáhla hodnoty 96 mb. Volných po startu systému je vždy minimálně 70 mb. Pro uživatelská data je k dispozici paměť 76 mb, telefon podporuje microSDHC oficiálně do 8 gb.
  • Aktivní TFT displej má úhlopříčku 2,4" a rozlišení qVGA. Zobrazí 16 777 216 barevných odstínů. Rozlišení je vzhledem k úhlopříčce zcela korektní, nebál bych se dokonce napsat "jediné přijatelné".
  • Mimo 4 základních pásem GSM a nepostradatelné dvojice GPRS & EDGE umí N78 ještě 3G sítě a HSDPA (až 3,6 mb/s). Pro lokální konektivitu poslouží již tradičně bluetooth a wi-fi. Druhá jmenovaná technologie navíc umí UPnP a DLNA. MicroUSB konektor bohužel stále nenabíjí.
  • Baterie má slušnou kapacitu 1200 mAh, bez problémů vydrží 2 dny při nadstandardním používání. Na jedno nabití přehraje minimálně 2 celovečerní filmy a zvládne navigovat cca 3 hodiny (ten druhý údaj mám ze stránek výrobce). Při nečinnosti umí displej úplně vypnout, stejně jako každé PPC.
  • N78 má stereo reproduktory umístěny na docela zajímavých místech. Hrají pěkně a hlasitost je také dostačující. Mimo FM přijímače umí Nokia i vysílač. Zatím fungoval perfektně i na vzdálenost 5 metrů, užitečný bude zejména u autorádií, které nemají USB konektor či čtečku karet. Zamrzí chybějící TV výstup, potěší konektor 3,5 mm pro sluchátka.
  • Rychlost Javy v telefonu je docela slušná; N-Gage hry jsem zatím nezkoušel, ale to do recenze napravím.
  • Vestavěný Real Player si s ledačím poradí a od dřívějších verzí o pořádný kus pokročil. Pořád ale neumí formát *.avi (divX, Xvid) a nejspíše nikdy umět nebude, proto je na místě uvažovat o investici do alternativního přehrávače.
  • Fotoaparát se povedl, přesto bych si troufl napsat, že použité parametry jsou dnes nejnižší možné. Rozlišení fotografií je 3,2 Mpx, k dispozici je xenonový blesk. Digitální zoom znatelně snižuje kvalitu fotek.
  • Video má nyní (maximální) rozlišení VGA a defaultně se ukládá ve formátu mpeg4. Telefon má ale docela vážný problém s jeho plynulým přehráváním.
Další informace o telefonu a praktické zkušenosti si můžete přečíst v podrobné recenzi, která by měla vyjít na přelomu tohoto a příštího týdne. Do té doby zveřejním rozsáhlou fotogalerii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.