středa 10. června 2009

Co nabízí iPhone 3GS ?

Apple v pondělí představil novou, "vysokorychlostní" verzi iPhonu, která přijde na trh v druhé polovině tohoto měsíce. Právě písmeno "S" v názvu má značit speed, tedy rychlost. Nový iPhone přichází s podporou MMS, hlasovým ovládáním, funkcí "copy - paste" a několika dalšími "pokrokovými funkcemi roku 2009". Celkem je vylepšení okolo 100 a tak se nenazývají pouhým updatem, ale rovnou OS 3.0. Pojďme se podívat, na co se můžeme těšit...

Na otázku, kterou jsem si položil v nadpisu článku existuje dvojí odpověď. Pro uživatele předchozích a současných iPhonů toho novinka nabízí skutečně dost, na druhou stranu pro uživatele Nokií, Sony Ericssonů a HTC by bylo pořízení iPhonu opravdu výrazný downgrade.

Nový iPhone ve zkratce (jak tvrdí Apple):
  • 3x vyšší výkon než předchůdce, 2x vyšší výdrž baterie.
  • Verzi 16 gb pořídíme za 199$, 32 gb za 299$. Apple zároveň oznámil snížení ceny iPhonu 3G na 99$.
  • iPhone 3GS má 3,2 Mpx fotoaparát s autofokusem, uživatel může i nátačet videa (30 fps) a dále je v přístroji upravovat.
  • Nově může vybrané funkce ovládat uživatel hlasem.
  • OS 3 umožňuje "copy - paste" a to ve všech aplikacích.
  • iPhone umí dokonce i MMS.
  • Apple zavedl možnost nákupu (na určitou dobu nebo trvale) filmů přes iTunes.
  • Pomocí funkce Find My Phone můžete sledovat svůj ztracený iPhone.
  • iPhone má elektronický kompas.
Jak to vidím já:
iPhonu chybí spoustu pokročilejších funkcí, ale to čím boduje je dotykové ovládání, vzhled a jednoduchost. Zvládne i prohlížení webu a nějakou tu komunikaci přes SMS, email či hovor. Naprosto výborné jsou pak na iPhonu hry, které se dají pořídit za rozumnou cenu. Podívejte se například na NFS: Undercover, Hysteria nebo Galaxy on Fire 3D. Stačí ale několik základních funkcí ovládaných dotykem, spoustu her a aplikací na App Store a líbivý vzhled pro získání několika milionů zákazníků? Vše nasvědčuje tomu, že ano. iPhone i přes svoji cenu dokázal zaujmout masy.

Rozhodně ale není pro všechny. Pokud potřebujete pracovat s kancelářskými aplikacemi, mít s sebou email i na cestách a možnost editovat dokumenty, tak je rozhodně lepší nějaký WM telefon s hardwarovou klávesnicí. Pokud chcete navigaci, tak také sáhněte po WM telefonu. Můžete si doinstalovat jednu z mnoha navigačních aplikací a na velkém displeji bude cesta přehledná a samotné navigování velmi komfortní. WM zařízení mají oproti iPhonu spoustu funkcí, ale ne vše je přehledné a ne vše je ovladatelné prstem. Proto existují desítky grafických nástaveb (například Touch Flo 3D od HTC), které umožňují snadnější ovládání. S přelomovými WM 6.5 jich ale nebude potřeba.

Pokud bych si nyní šel koupit iPhone, tak by to bylo jedině kvůli skvělému hernímu výkonu. Nemohl bych ho používat jako svůj primární telefon a rozhodně by nenahradil můj současný přístroj: HTC Wizard. Pro běžné používání byl až donedávna iPhone na nic. Například funkci "copy - paste" zvládal už před 5ti lety Siemens M55 nebo každé WM zařízení dokonce před 8 lety. S novým OS v3 Apple napraví některé hrubé nedostatky, ale stále spousta věcí bude chybět. Běžní uživatelé píší SMS, volají, fotí, poslouchají hudbu a sem tam hrají hry. Proto je pro ně iPhone tak zajímavý.

Co víme a co ne?
Vraťme se k 3GS. Jak jsem psal výše, bude k dispozici v 16 a 32 gb variantě. V obou případech si budeme moci vybrat mezi černou a bílou barvou. Rozměry se oproti 3G moc nezměnily a jsou 116 x 62 x 12. Hmotnost je 135 gramů, což je jakási hranice, jejímž překročení by asi každý výrobce mobilních telefonů ztratil minimálně část příznivců (pro komunikátory neplatí).
3GS umí EDGE, UMTS i HSDPA, což jsou poměrně silné zbraně. Pro lokální konektivitu uživatelé využijí Bluetooth 2.1 či wi-fi (802.11 b/g). Apple nyní spolupracuje s TomTomem, takže se možná dočkáme funkční navigace.

Displej zůstane stejný jako u předchůdců, těšit se tak můžeme na úhlopříčku 3,5" a rozlišení 480 x 320. Musím připomenout, že HTC telefony používají vyšší rozlišení na srovnatelně velkém displeji. Prohlížení webu je tak o něco pohodlnější. Na druhou stranu při stále stejných parametrech nemá iPhone problémy s kompatibilitou aplikací. O použité čipové sadě, CPU nebo RAM nikdo z Apple ještě nemluvil a tak můžeme jen předpokládat, že se dočkáme lepších parametrů něž měl předchůdce.

Kam dál?
Pokud máte chuť shlédnout nový iPhone na videu, a přitom si vyslechnout nějaké to marketingové povídání od Apple, tak pokračujte na youtube. Přehled všech zveřejněných technických specifikací si můžete prohlédnout na stránkách Apple a pokud hltáte každou novou informaci o 3GS, tak si přidejte do RSS čtečky i blog "The Apple Blog".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.