čtvrtek 11. června 2009

Nokia N97: vše co je třeba vědět

Do obchodů se pomalu, ale jistě blíží Nokia N97. Druhá dotykovka od Nokie se Symbianem a první telefon Nseries s hw qwerty klávesnicí. Rozdílů mezi hi-tech N97 a 5800 je celá řada, ať už v konstrukci přístroje, nebo v použitém systému. Pohotovostní displej N97 budou tvořit především různé widgety, podobně jako v Xperii od Sony Ericssonu. Nokia má ale již nyní spousty fanoušků a tak widgetů bude skutečně mnoho.

Hardwarová klávesnice je jeden velký otazník. Na jednu stranu mají tlačítka dostatečné rozestupy a na pohled vypadají použitelně. Z druhého pohledu je ale jasné, že N97 nebude žádné profi pracovní zařízení, neboť tří řádková klávesnice je poněkud nedostačující. Pro občasné SMSky a IM komunikaci snad postačí, ale náročnější uživatelé sáhnou po telefonech HTC. Novinka tak není adeptem na nejprodávanější telefon, ale je jakousi alternativou pro iPhone 3GS. Z jistého úhlu může být brána jako jakási zeď, která bude držet uživatele Symbianu u Nokie a nenechá je utéct k lákavému iPhonu. Předpoklady pro to rozhodně má.

Cena bude při zahájení prodeje poměrně vysoká, a to 499£ ve Spojeném království, 699€ v Evropě a 699$ ve Spojených státech. V přepočtu na koruny, při současném kurzu, vychází N97 na 18 500 Kč.

Hardwarové parametry:
  • hmotnost 150 g, objem 88cc, tloušťka 15 mm
  • Symbian S60 5th Edition, OS 9.4
  • CPU ARM11 434 Mhz, 46 MB free RAM
  • disk 32 gb, stejně jako iPhone 3GS
  • nHD (640 x 360) displej s úhlopříčkou 3,5"
  • GSM, UMTS, HSDPA
  • wi-fi, bluetooth
  • 5 Mpx fotoaparát, natáčení videa s VGA rozlišením, optika Carl Zeiss, dvojitý diodový blesk
  • digitální kompas, aGPS
  • rozšiřující slot micro SDHC
  • konektor microUSB (nabíjí)
Nokia má s novým iPhonem mnoho podobných vlastností a lze dokonce říct, že oba přístroje jsou zaměřeny na podobnou cílovou skupinu. Nokia nabízí především jiné uživatelské prostředí - Symbian. Zažitý OS, který je mezi uživateli velmi oblíben. Troufám si tvrdit, že oproti iPhonu je více otevřený a s balíkem Quick Office zvládne i pokročilejší kancelářské funkce. Ono celkově je nabídka aplikací pro Symbian přívětivější než pro OS X. A v neposlední řadě můžete stahovat aplikace přímo od vývojářů a nejste omezeni jen na App Store.

Oproti 3GS má N97 vyšší rozlišení displeje, vyšší rozlišení fotoaparátu, nabízí funkční navigaci, klávesnici a má slot pro paměťové karty. Megapixely nejsou vše a tak je ještě třeba počkat na praktickou použitelnost foťáku v terénu. V neprospěch Nokie mluví vyšší hmotnost, menší množství RAM a pomalejší procesor. Tím pádem má N97 i nižší herní a grafický výkon. Namísto úžasných 3D her si tak vychutnáte jen "o něco lepší než J2ME" Ngage hry.

Nokia se s telefony Nseries zaměřila na ty zákazníky, kteří se poohlíží po iPhonu, ale z nějakého důvodu jim nevyhovuje. A rozhodně má co nabídnout - o 100 % otevřenější OS, který je velmi snadné upravovat dle svých představ. Pro zákazníky, kteří vyžadují od svého přístroje profesionální qwerty klávesnici a pokročilé kancelářské funkce (email nevyjímaje), pak Nokia nabízí řadu Eseries a modely jako E90 či novější E75. N97 je zaměřená především na multimediální funkce a po této stránce jí nic nechybí. Těm, kteří v ruce ještě nikdy nedrželi telefon od HTC, bude postačovat dokonce i třířádková klávesnice.

Závěrem musím také zmínit spustu užitečného sw, který Nokia ke svým telefonům nabízí. zdarma. Základem budiž například Nokia Mapy. Ty jsou součástí telefonů S60 už docela dlouho a od v2 urazily pořádný kus cesty. Současné Nokia Mapy využivají podklady Tele Atlas a pokrytí ČR je velmi slušné na aplikaci, která je zdarma. Ve verzi3 dokonce zobrazují některé významné budovy ve 3D (u nás zatím jen v Praze). Zaplatit si musíme až za samotnou navigaci. Dalším užitečným programem je Image Exchange, což je jakési online sdílení fotografií. Využít se dá i offline jako vylepšená galerie obrázků. Stručné info si můžete přečíst i na tomto blogu. Nokia nabízí nespočet aplikací a to i pro dotekové telefony. Téměř ke všem najdete užitečnou prezentaci na youtube, jejich seznam je zde.

Další fotografie N97 najdete na stránkách DailyMobile.se.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.