pondělí 11. října 2010

Nokia 5250 - nejlevnější dotykový Symbian


Model 5250 je novým low-endovým telefonem od Nokie, který postrádá mnohé pokročilejší funkce, ale zato nabízí jemný dotykový displej a především Symbian! Těmito slovy by se dal stručně shrnout popis telefonu, ovšem my se na něj podíváme trochu podrobněji.

Přístroj navazuje na legendární Nokii 5800 a její sourozence, na rozdíl od nich ale spadá do jiné cenové skupiny a zároveň mu chybí několik funkcí, jejichž přítomnost by brala zákazníky dražším modelům. O které funkce konkrétně jde si řekneme o několik řádků níže.

Samotný telefon je vyroben z lesklých plastů a je v české distribuci nabízen ve dvou barevných provedeních - šedé a modré (v neoficiálním dovozu můžete narazit i na fialovou, rudou a černou). Přední straně dominuje rezistivní dotykový displej k jehož ovládání využijete integrovaný stylus. Úhlopříčka displeje je 2,8" což je sice méně než u straších telefonů výrobce, ale při rozlišení 640 x 360 px nabídne příjemně jemné zobrazení. Pod displejem se nachází klasická trojice tlačítek pro příjem a zavěšení hovoru a pro vstup do menu. V pravém horním rohu je pak dotykové tlačítko pro rychlý přístup k multimédiím.

Na horní straně najdeme 3,5 mm jack pro sluchátka a 2 mm konektor nabíječky. Kromě nich se nachází vysokorychlostní microUSB pro připojení k PC. Levá strana je prosta jakýchkoli ovládacích prvků stejně jako spodní část. Zato pravý bok nabídne mimo tlačítka regulace hlasitosti a spouště foťáčku i užitečný zámek displeje. Na zadní straně zaujme líbivě umístěný 2 Mpx foťáček, který bohužel postrádá přisvětlovací diodu. Kryt baterie ukrývá akumulátor o dostatečné kapacitě 1000 mAh, který podle údajů výrobce vystačí na 19 dní pohotovostního režimu nebo na 7,5 hodiny hovoru.


Nokia 5250 běží na standardní verzi operačního systému Symbian^1, známého například z již jmenované Nokie 5800. Za zmínku stojí možnost úprav a přizpůsobení domovské obrazovky stejně jako menu telefonu. To je uspořádáno do klasické matice 3 x 4 ikonek. Telefon je připraven pro přístup ke komunitním sítím jako je Facebook, MySpace, YouTube a další. Pro plnohodnotné prohlížení webových stránek je integrován Adobe FlashLite 2.0.

Pro samotné připojení se budete muset spokojit se službami nabízenými mobilním operátorem a to jmenovitě s EDGE. Pro udržení co nejnižší ceny bylo vypuštěno jak 3G tak Wi-Fi. S některou ze zvýhodněných nabídek lze pořídit neomezený mobilní internet již od 100 Kč / měs, takže absence Wi-Fi nebude tak hrozivé.

Nokia vybavila přístroj mnoha doplňkovými aplikacemi, pojďme se na ty nejzajímavější podívat. Ovi Obchod slouží k nakupování či stahování freeware aplikací a her z nichž mnohé jsou skutečně zábavné a jiné naopak užitečné. Se službou Ovi Kontakty si budete moci on-line chatovat s ostatními uživateli, ale nezapomeňte na datový tarif. Ještě jmenujme například Ovi Mail pro snadný přístup k elektronické poště.

Technické parametry:
  • CPU arm11 434 MHz / 128 MB RAM
  • integrovaná paměť 51 MB, slot na microSDHC do 16 GB
  • displej 2,8" rezistivní, rozlišení 640 x 360
  • Symbian^1
  • Ovi Obchod, Ovi Kontakty, Ovi Mail,
  • GSM, EDGE (maximální rychlost 177/296 kbit/s)
  • Bluetooth 2.0, 2 Mpx foťáček
  • rozměry 105 x 14,5 x 51 / hmotnost 107 g

Srovnání s Nokií 5230 a 5800:

(klikni pro zvětšení)
Nokia 5250 není žádná superstar, ale na základní použití plně dostačuje. Počítejte s investicí do paměťové karty, kterou v základním balení nenajdete a případně i do datového tarifu. Aktuální cena v oficiálním českém eshopu Nokie činí 3.750 Kč, pokud máte raději neoficiální distribuci, tak ušetříte přibližně 500 Kč. Před Vánoci se třeba ještě nějaké slevy dočkáme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.