úterý 19. října 2010

HTC 7 Mozart: vrchol normalizace


HTC 7 Mozart "běží" na systému Windows Phone 7, který od svého představení v únoru tohoto roku sklízí jednu kritiku za druhou. Jedním z důvodů je i diktát Microsoftu výrobcům smartphonů, kteří musí normalizovat hardwarové parametry a některé funkce dokonce zcela "vypustit". Na přání a potřeby koncových uživatelů se nehledí, což se odráží na fantastickém nárůstu zájemců o systémy jako je Android či iOS od Apple.


Článek o tom, jak MS (opět) kopíruje od Apple jsem publikoval již dříve (najdete jej v archívu), nyní si můžeme jen v krátkosti připomenout co všechno je zakázáno a co naopak striktně vyžadováno. Prvně to je samotný vzhled zařízení, který musí splňovat podmínky mezi které patří například i to, jaké telefon smí mít tlačítka. Absence některého z nich zavinila i nemožnost upgrade na WP7 ze starších Windows Mobile.

Všechny výhody a nevýhody, první dojmy i dohady jsem shrnul ve svém únorovém článku "Windows Phone 7 Series aneb Ballmer říká WOW a novináři usínají", který odráží tehdejší zklamání a nesympatie odborné veřejnosti i novinářů. Postupem času se kritika mírnila a skupinky uživatelů začaly systému odpouštět některé z jeho nedostatků. Otázkou je, zda to bylo z důvodů "smíření se" s jeho nedokonalostí a nenalezení východiska v konkurenčních produktech, či v usilovné práci zaměstnanců MS, kteří mimo postupné změny názvu změnili i některé funkční prvky.


Nyní se vraťme k samotnému HTC 7 Mozart, který reprezentuje typické dominantní rysy systému. Design přístroje je vskutku povedený, líbivá je i zadní část krytu, kterou si můžete prohlédnout sami na videu níže. Celé tělo je vyrobeno z jednoho kusu hliníku, což se pozitivně odrazí na celkové pevnosti a kompaktnosti - tedy vlastností, které jsou v tomto segmentu elektroniky velmi žádané.

Technické parametry:
  • CPU Qualcomm Snapdragon 1 GHz / 576 MB RAM
  • ROM 512 MB / uživatelská paměť 8 GB
  • displej 3,7" kapacitní S-LCD, rozlišení 480 x 800 px
  • systém Windows® Phone OS 7
  • HSPA (maximální rychlost 7,2/2 Mb/s), EDGE
  • Bluetooth 2.1 s EDR, GPS, Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • 8 Mpx foťáček s autofocusem a xenonovým bleskem, záznam videa 720p
  • rozměry 119 x 60,2 x 12 mm / hmotnost 130 g

Za zmínku určitě stojí přítomnost jacku 3,5 mm pro Vaše sluchátka a microUSB systémového konektoru. Systém bude obsahovat doplněk známý jako HTC Hub, který do jisté míry napodobí prostředí známé jako HTC Sense. WP7 defaultně podporuje služby od MS jako je Windows Live či SkyDrive, ale i sociální sítě v čele s FaceBookem.

 

HTC 7 Mozart se do distribuční sítě dostane pravděpodobně v průběhu listopadu tohoto roku. Zakoupit jej budeme moci například v zatím jediné značkové prodejně HTC v Evropě, kterou najdeme v Praze 1. Cena by se měla pohybovat lehce nad 12 tisíci korunami. Na závěr se podívejme na zmiňovaný HTC Hub v celé své kráse.


Zdroje: HTC product specification, First look at HTC 7 Mozart (vyšlo na DailyMobile.se 12. října 2010),

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.