čtvrtek 25. února 2010

Symbian konečně našel směr, jakým se má moderní OS vyvíjet

V několika posledních týdnech jsme měli možnost číst o Symbianu na každém webu, který ve světě mobilních telefonů něco znamená. Nejprve přešla celá platforma pod open-source a později byl představen pokrokový Symbian^3 (vyslovujeme "Symbian tři"). Obě události jsou pro tento systém důležitými milníky a to i přesto, že Symbian je celosvětově nejúspěšnějším mobilním OS.

Symbian^3 je přímým nástupcem řady ^1 a ^2 (Symbianem jedna je vybavena například Nokia 5800, Symbianem dva pak třeba Sony Ericsson Vivaz) a rozšiřuje ji v mnoha směrech. Samozřejmostí je podpora pokročilých grafických efektů, plná podpora HDMI pro konektivitu s Vaším televizorem a rychlejší datové přenosy, ideální pro stream videa a audia ve vysoké kvalitě.

Některé z funkcí nového Symbianu:
  • zjednodušení celého uživatelského rozhraní
  • nové funkce (podcast manažer, vylepšená domovská obrazovka)
  • kompletně nová architektura systému, díky které bude systém rychlejší a stabilnější
Spouštění aplikací v Symbianu^3 se bude vždy ovládat pouze jedním dotekem. Symbian^1 v Nokii 5800 byl v tomto ohledu řešený poměrně nešťastně, v některých částech menu bylo třeba pro provedení úkonu poklepat dvakrát, jinde naopak jednou. Nová 2D/3D grafická podoba systému plně využívá výhod hardwarové akcelerace a poskytuje tak rychlejší a vstřícnější uživatelské prostředí. 

 domovská obrazovka (home screen)

hlavní menu

Nový systém rovněž umožní nastavit chování telefonu při přechodu mezi GSM a WLAN sítí a naopak. Výrazného vylepšení se také dočkal systém widgetů na domovské obrazovce. Nyní bude k dispozici několik domovských obrazovek (podobně jako u Androidu) a přepínat mezi nimi budeme horizontálním pohybem prstu po displeji. Widgety bude možné široce upravovat a všemožně přizpůsobovat, pokud například chcete mít předpověď počasí pro dvě různá města, můžete widget pro počasí použít dvakrát. 

Mnoho vylepšení je i v oblasti zábavy. Platforma podporuje HDMI, takže dveře pro sledování HD filmů na televizní obrazovce bez Blu-ray přehrávače jsou otevřené. Hraní her na telefonu bude zcela nový zážitek. Stačí jej propojit s Vaší širokoúhlou obrazovkou a můžete začít. Nové aplikace se kromě manažera podcastů dočká i FM rádio. To bude přijímat vysílaná metadata, díky kterým přibudou uživateli volby "Kup teď" a "Více informací o skladbě". Manažer podcastů přinese správu předplatného a zajišťuje, že budete mít vždy něco nového k poslechu. Příjemná je i informace o podpoře multi-touch ovládání.


Symbian^3 je stále ve vývoji, čehož jste si mohli všimnout i podle přiložených screen-shotů, které pocházejí z vývojářského dema. Dokončení systému je předběžně naplánováno na březen 2010, ale potvrzený datum zatím nemáme. První zařízení s tímto systémem by mohla na trh přijít na podzim, ale vše závisí jen na tom, kdy se dočkáme finální verze systému. Na přiloženém videu si můžete prohlédnout především práci s více domovskými obrazovkami a integraci widgetů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.