úterý 16. února 2010

Rodina jménem Xperia v neděli přivítala nové sourozence!

Nedělní tisková konference Sony Ericssonu na Mobile World Congressu (MWC) v Barceloně představila světu nové "přírůstky" prémiové řady Xperia. Kromě již známé X10 jsme se dočkali představení X10 mini a X10 mini pro. Jak již z názvu vyplývá, půjde o zmenšené verze původní Xperie X10, pojďme si tedy nejprve shrnout co všechno o ni víme.

 
X10 je vůbec prvním zástupcem řady Xperia se systémem Android, a musím vyzdvihnout fakt, že sklidila mnohem více kladných ohlasů než kolegyně X1 a X2 s Windows Mobile. Po Samsungu, Motorole a HTC je tak Sony Ericsson čtvrtým výrobcem zařízení s tímto populárním systémem.

Co se týče hardwarových parametrů, tak je na tom X10 více než skvěle. Obrovský displej je jako stvořený pro prohlížení fotek (z vestavěného foťáčku) ve vysokém rozlišení. O plynulý chod Androidu s grafickou nástavbou od Sony Ericssonu se postará gigahertzový Snapdragon. Jediný parametr, který může budoucím majitelům kazit radost z jinak perfektního zařízení, je pouze průměrná kapacita RAM paměti. Současný Android 1.6 s ní nemá problém, ale od budoucích verzí lze očekávat stále větší a větší hardwarovou náročnost.
  • čipová sada: Qualcomm QSD8250
  • procesor Snapdragon™ taktovaný na 1 GHz / RAM 256 MB
  • ROM / flash paměť: 1 GB
  • Android Donut, verze 1.6
  • displej: wVGA TFT kapacitní, úhlopříčka 4"
  • WCDMA, HSDPA/HSUPA (download až 10,2 Mb/s)
  • 8 Mpx foťáček, video 720 x 480, AF, diodový blesk
Některé parametry ještě nejsou zcela známy, například nevíme jakým standardem bude disponovat Wi-Fi či zda bude smartphone vybaven TV výstupem. Naopak samozřejmostí je dnes již GPS.

 Xperia X10 se bude prodávat v elegantní černé a bílé barvě.

Velmi pěkně a především elegantně vypadá design telefonu, ten Sony Ericsson opravdu umí. Hlavním prvkem přístroje je již zmiňovaný 4" displej, pod kterým najdeme 3 esteticky integrovaná tlačítka (menu, domů, zpět), která jen dokreslují celkovou eleganci. Telefon se bude ovládat především pomocí kapacitního dotykového displeje, můžeme tedy sledovat stále rychlejší ústup rezistivních displejů, přesně jak jsem předpovídal před několika měsíci.

Nyní se už pojďme věnovat novinkám, kterými jsou zmenšené verze původní X10. Už na první pohled si nejde nevšimnout jejich skutečně kolibřích rozměrů, ale trend vyrábět mini verze svých top modelů můžeme sledovat u všech předních výrobců.


Oba mini telefony mají jasnou cílovou skupinu. Těžko můžeme očekávat, že uživatel nějakého staršího smartphonu (ať už s Androidem či Windows Mobile) s 2,8" qVGA či 3,2" hVGA displejem bude spokojen s tak malinkým displejem u některé z novinek. Oba "prckové" osloví především majitele "hloupých telefonů" bez dotykového displeje, kterým na klasických smartphonech vadí především jejich rozměry.

Oproti původní X10 se tedy verze mini a mini pro výrazně zmenšili. Xperia X10 mini pro navíc získala qwerty klávesnici. A co další parametry? Pochopitelné je nahrazení Snapdragonu slabším procesorem a snížení kapacity RAM paměti. 8 Mpx foťáček nahradil 5 Mpx, ale většina dalších parametrů zůstala zachována.
  • čipová sada: Qualcomm MSM7227
  • procesor 600 MHz / RAM 192 MB (nepotvrzeno)
  • flash paměť 128 MB (+ 2 GB v základním balení)
  • Android 1.6
  • displej: qVGA TFT kapacitní, úhlopříčka 2,6"
  • WCDMA, HSDPA/HSUPA
  • 5 Mpx foťáček, diodový blesk
     
Vzhledem k zaměření obou novinek se dočkáme široké palety barevných variant. Čekat můžeme Black, Lime, Pink, White, Pearl, Red a Silver

Xperia X10 mini má rozměry 83 x 50 x 16 mm a hmotnost 88 gramů. Verze pro s hardwarovou klávesnicí má 90 x 52 x 17 mm a hmotnost 120 gramů. U obou najdeme GPS.

Sony Ericsson zapracoval na uživatelském rozhraní a obohatil oba modely o možnost snadného ovládání jednou rukou, v každém ze čtyř rohů displeje jsou umístěny záložky na nejpoužívanější funkce (lze je upravit podle potřeb), zbytek místa na displeji můžete využít pro různé widgety. Protože je displej na zobrazení systémových položek poměrně malý, tak výrobce zvětšil ikony i použitý font. U X10 mini bylo třeba vyřešit zadávání textu, neboť na 2,6" displej by se virtuální qwerty klávesnice vešla jen stěží. Proto zde najdeme "jen" alfanumerickou klávesnici.

Důležitou otázkou bude také cena, ta je stanovena na 310 € za X10 mini a 349 € za X10 mini pro. Pokud by se ceny nezvýšily o daň, tak mohl Sony Ericsson získat cenné body.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.