pátek 5. února 2010

Softwarový balíček pro HTC Kaiser

 HTC Kaiser je 2 a půl roku starý telefon, který u mě nahradil MDA Vario III. V podstatě jde o téměř totožné přístroje, ale estetika je u mě na prvním místě, proto dbám na každý detail. Kaiser (nebo také TyTN2) byl v letech 2007 - 2008 naprosto špičkovým Pocket PC, které se prodávalo za 17.000 Kč. Získal si velkou oblibu a tisíce spokojených uživatelů. Dnes však nastává čas, kdy většina majitelů mění právě Kaisera na novější modely, tento se tak dostává do nejrůznějších bazarů, čekajíc na nového majitele. Nejen pro ně je určen tento článek, ve kterém si mohou přečíst tipy a triky, popřípadě si stáhnout užitečný software či update. Tento článek není recenzí, tu najdete zde.

 Základ každého smartphonu tvoří čipová sada (chipset), která často obsahuje procesor a GSM modul. U Kaisera je to chipset Qualcomm MSM 7200, který mimo jiné obsahuje například:
  • CPU ARM11 400 Mhz (aplikační procesor)
  • koprocesor 274 Mhz (stará se především o GSM služby)
  • Bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g
  • WCDMA, GSM, EDGE/GPRS
  • akceleraci audia a videa
  • GPS čip
  • grafický čip ATi Imageon s Open GL-ES
 Nás bude zajímat především čip ATi Imageon, který podporuje hardwarovou akceleraci přehrávání videa a vykreslování 2D i 3D grafiky. Problém je, že HTC k zařízením obsahujícím chipset Qualcomm MSM 7200 nedodávalo potřebné ovladače, které by umožnily využít akceleraci grafiky naplno. Možná si řeknete, že Kaiser není multimediální přístroj a stačí Vám s výkonem jaký má. Ovšem ono nejde jen o přehrávání videa, ale i o spoustu dalších věcí. Podívejte se na následující video, kde lze pozorovat nižší překreslovací schopnosti u Kaisera při konfrontaci se srovnatelným smartphonem.


 ROM s Windows Mobile 6.1 uvolněná během roku 2008 dle některých zdrojů měla potřebné ovladače grafiky obsahovat. Tuto skutečnost se nepodařilo potvrdit, proto se iniciativy ujala uživatelská komunita. Výsledkem byly ovladače, které lze nainstalovat jako obyčejný .cab soubor a měly by být použitelné i s neoficiálními ROM. Po nainstalovaní přibude mezi programy složka HTC-CA Drivers, která obsahuje několik jednoduchých benchmarků pro ověření funkčnosti. Po instalaci je nutný soft-reset zařízení!

Přímý odkaz na stažení ovladačů pro HTC Kaiser ve formě .cab instalačního souboru: HTC Kaiser drivers.

Stránky iniciativy uživatelů, které se problémem zabývaly naleznete zde (anglicky): HTC Class Action.

 Pokročilé uživatele bude jistě zajímat i verze Windows Mobile, kterou používají. Po experimentech s HTC Wizard jsem se rozhodl, že u Kaisera budu používat výhradně oficiální ROM. Ty jsou stabilní, rychlé a především čisté. Téměř všechny uživatelské ROM na xda-developers obsahují více či méně nepotřebných programů a aplikací, které jsou jejich součástí a nelze je odinstalovat. V oficiální ROM mám jen to, co si sám vyberu a nainstaluji. Mám rád svobodu volby. Neméně důležitá je ovšem i stabilita a velikost volné RAM paměti, což přímo souvisí s rychlostí zařízení. 

 Při volbě ROM jsem tedy vybíral mezi tou s anglickými (WWE) nebo českými (CSY) Windows Mobile 6.1. Nakonec vyhrála anglická verze, bylo to především proto, že většina aplikací které používám jsou v angličtině. A já chtěl mít systém jednotný. Je to podobné jako když někteří pomatenci říkají "vindous sedm".  Proč míchat několik jazyků v tak prostém slovním spojení? Slušný člověk nemá důvod takto komolit slova a říká buďto "windows seven" nebo "okna sedm".

Pokud z nějakého důvodu nemůžete stáhnout ROM z htc.com, tak využijte můj upload:

 Ne každému vyhovuje oficiální ROM, pokud tedy chcete experimentovat, tak doporučuji pečlivě vybírat na xda-developers podle ohlasů uživatelů. Před nahráním neoficiální ROM bude třeba provést hard-SPL, jestliže nemáte dost zkušeností s podobnými zásahy, tak doporučuji tento návod (převzato ze stránek smartmania.cz).

 S použitým OS a ROM přímo souvisí i Radio. Je to ta část ROM, která má na starosti GSM služby, Bluetooth a podobně. Mimo jiné na ni závisí kvalita signálu a do určité míry i výdrž baterie. Výborné je, že Radio ROM lze upgradovat nezávisle na ROM. Při samotném upgradu nepříjdete o žádná uživatelské data, přepíše se pouze samotné Radio. Zde jsou dvě novější verze, ale doporučuji měnit jen pokud se stávající verzí nejste spokojeni (nízká výdrž baterie, špatný signál):

KAIS_Radio_Only_1.65.20.29_CustomRUU.rar_6.4MB.html
KAIS_Radio_Only_1.70.19.09.zip_7.51MB.html

 Na systému Windows Mobile je skvělé to, že pro něj existují tisíce aplikací. MS touto výhodou zatím pohrdal, proto je také služba Marketplace v tak hrozném stavu. Naštěstí nezáleží vše jen na MS, a tak si každý uživatel může doinstalovat desítky skvělých aplikací. Nevyhovuje Vám kalendář? Nebo aplikace kontakty? Vyberte si nějaké z desítek alternativních řešení! Po instalaci desítek programů se složka "Programy" rychle zaplní. Pro přehlednost a efektivitu je třeba vytvořit (pod)složky a pro lepší orientaci je třeba vybrat pro ně odlišné ikonky. Na diskusním fóru xda-developers je k dispozici množství řešení, já používám toto:

  Jmenuje se Vista Folders a spolu se stovkami dalších jej najdete na xda-developers.

 Pro profesionály jsou klíčové pravidelné zálohy a synchronizace. V telefonu mám stovky kontaktů, zpráv, záznamů v kalendáři, popřípadě dokumenty a fotky. Připojením k PC se tato data synchronizují většinou automaticky, ale ne vždy je tato možnost tou nejkomfortnější. Pro mé potřeby je ideální aplikace, které každých 24 hodin provede zálohu vybraných složek na paměťovou kartu. Takových aplikací je na trhu několik, ale já hledal takovou, která po automatickém zálohování provede rovněž soft-reset a zadá bezpečnostní kódy pro spuštění telefonu.

 Po pečlivém vybírání jsem našel špičkový SPB Backup. Každý den v 6.00 provede zálohu dat na paměťovou kartu a poté soft-reset. Když o několik hodin později vstávám, tak mám krásně vyčištěný telefon s hromadou volné RAM. SPB Backup má, na rozdíl od konkurence, velmi jednoduché rozhraní, kde není 10 zbytečných obrazovek, kde musíte cokoli nastavovat. Nastavení je snadné a provedete ho pouze jednou, již nikdy více nemusíte program spouštět. Drobnou vadou na kráse je cena $ 24,95 (cca 600 Kč), což je znepokojující především v kontrastu s faktem, že licence na samotný Windows Mobile stojí (pouhých) $ 8. V každém případě si můžete stáhnout zkušební, časově omezenou verzi a vše si předem vyzkoušet.

 Známým faktem je, že Windows Mobile si nerozumí s prostředím Java (J2ME). Pro používání aplikací napsaných v J2ME je třeba nainstalovat emulátor tohoto prostředí. Za nejrozšířenější a nejpovedenější považuji Esmertec Jbed, který jsem používal na všech Pocket PC, které jsem kdy vlastnil. V tomto vláknu (xda-developers) je několik verzí, z nichž doporučuji tu nejnovější. Pomocí Esmertec Jbed budete moci spouštět nejrůznější hry a aplikace.

  Ve Windows Mobile 6.1 je jako defaultní webový prohlížeč nastaven Internet Explorer 5 od MS, což je opravdu archaická a nepoužitelná záležitost. Pro Pocket PC existují desítky alternativních prohlížečů, z nichž nejznámější je jednoznačně Opera Mobile. Ovšem Opera již nějaké 4 roky nesebrala dost odvahy na to, aby vydala oficiální prohlížeč, proto jsou k dispozici jen beta verze. Hlavním problémem je, že ne všechny fungují na Kaiserovi korektně. Nové verze jsou více náročné na hardware a při práci s více okny padají. Naopak starší jsou méně náročné, ale obsahují několik chyb. Největší překážkou je ale fakt, že ze stránek Opery (opera.com) stáhnete pouze nejnovější verzi. Proto jsem vytvořil balíček, který obsahuje všechny verze, které jsem za posledních několik měsíců nasbíral (Opera 9.5.1; 9.7; 10).

Opera_Mobile_beta_pack_for_Kaiser.rar

 Ovšem já osobně nejsem spokojen s žádnou z beta verzí. Spokojeně používám Operu Mini 5 beta2, která co se týče rychlosti, nemá konkurenci. Rychlost, funkčnost a nízké hw nároky ke spokojenosti stačí. Esmertec Jbed + Opera Mini 5 = bezkonkurenční prohlížeč (pro Kaisera).

  Pokud máte i Vy nějaký zajímavý tip na software nebo úpravu HTC Kaisera, tak se o ni podělte v komentářích. Nově jsou povoleny i anonymní komentáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.