pondělí 22. února 2010

Windows Phone 7 Series aneb Ballmer říká WOW a novináři usínají

Letošní MWC v Barceloně byl především ve znamení nových mobilních operačních systémů. Nových telefonů bylo představeno méně než se čekalo, zato nový OS představil Microsoft a také Nokia společně s Intelem. Na některých zařízeních byl navíc vidět nový Android 2.x a Samsung přichází se svým Bada OS, takže tu teoreticky vzato máme čtyry nové systémy. Tím nejdiskutovanějším a nejočekávanějším je bezpochyby Windows Phone 7 Series, který je nástupcem současných Windows Mobile.

Co o něm víme? Co přinese nového? Pro jaké telefony je určen? Na tyto a některé další otázky si odpovíme v již o pár řádků níže. WP7 Series přichází s kompletně přepracovaným uživatelským rozhraním a novým kernelem (jádrem) systému. Změn je mnoho a systém se výrazně odlišuje od předchozích verzí, proto k němu uživatelé stávajících WM zaujímají často emotivní postoje. Mnozí ovšem zapomínají, že je systém teprve v testovací verzi a k určitým změnám určitě ještě dojde.


Již nyní ale víme (viz přiložené video), že systém bude úzce provázán s několika on-line službami. U kontaktů se bude zobrazovat poslední status z Facebooku popřípadě Twitteru a nejnovější události se budou rovněž zobrazovat na domovské obrazovce, ze které bude možné vlastní statusy aktualizovat (či na ně reagovat). WP7 Series je určen výhradně pro kapacitní displeje, ale to není žádným překvapením, vývoj se nutně musel ubírat tímto směrem. Pro potřeby systému je nutné, aby byl smartphone vybaven displejem minimálně s WVGA (480 x 800 px) rozlišením a třemi tlačítky (domů, menu a zpět). Doby stylusů a d-padů jsou tak minulostí. Alespoň u nových WP7 Series.

multimediální přehrávač Zune HD od Microsoftu

Prostředí nového systému přímo navazuje na prostředí multimediálního přehrávače Zune HD, který není v Evropě příliš rozšířen. Přehrávač hudby nebo správce obrázku ve WP7 Series je naprosto totožný s tím v přehrávači Zune. WM nikdy nepreferovaly multimediální funkce, ale MS nutně musel podniknout kroky k zacílení systému na větší cílovou skupinu uživatelů. Inspirace fungujícím modelem iPhone a iPod touch je více než zřejmá.

Samotné představení systému v Barceloně bylo velmi rozporuplné. Kapacita haly, kde se představení konalo, byla zcela nedostačující, mnozí novináři tak museli celou událost sledovat na televizních obrazovkách z vedlejších místností. Jiří Hrma ze Smartmania.cz, který byl na místě osobně dokonce napsal: "Od představení každý očekával hodně, ale u většiny sledujících se během prezentace žádné “WOW“ nedostavilo. Obrovské množství lidí odešlo už v průběhu akce, někteří novináři tam dokonce usnuli. Novinářská práce je velice únavná, to mohu potvrdit, ale něco tady prostě nefungovalo."

Snad každý čekal něco moderního, něco, co překoná konkurenci... V každém případě ale NĚCO, co bude navazovat na starší verze WM a bude pokračovat v jejich přednostech. Steve Ballmer nevyslyšel stávající uživatele, ale naopak odebral systému všechny výhody, které jej odlišovali od konkurence. WP7 Series je tak systémem pro masy a ne pro uživatele se specifickými potřebami jako doposud. Jiří Hrma natočil i krátké video s komentářem:


Na základě informací, které jsme se dozvěděli na MWC bych rozhodně nedělal žádné dalekosáhlé závěry. Systém je v testovací verzi a řadu informací MS zatím tají. V březnu je koná konference MIX 2010, kde bude mimo jiné představeno vývojové prostředí (SDK) pro WP7 Series a MS doplní chybějící informace, takže nyní ještě nenastala vhodná doba systém velebit či odsuzovat. Ti zkušenější to pochopili a berou celou věc s nadhledem.

"domovská" obrazovka WP7 Series na iPhone (v prohlížeči obrázků)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.