pátek 26. února 2010

SPB Mobile Shell 5 - víme vše!

Softwarová společnost SPB na svém stánku v Barceloně (MWC 2010) prezentovala testovací verzi svého stěžejního produktu - SPB Mobile Shell. Nová verze s číselným označením "5" bude svým způsobem revoluční, neboť mimo standardní platformu Windows Mobile ji SPB vyvíjí i pro Symbian a Android.

Uživatelé se dočkají zcela nového 3D enginu, na kterém bude celý produkt postaven; 3D budou i widgety. Z testovací verze je zřejmá i pokročilejší integrace sociálních sítí (nejen Twitteru a Facebooku) nebo třeba podpora multi-touch ovládání. Jako nejzásadnější změny oproti současné verzi vidím především plně 3D prostředí a využití pohybového senzoru smartphonu.

 
SPB mělo u svého stánku rozmístěno několik obrazovek, na kterých byly jednotlivé produkty velmi podrobně prezentovány. Prezentace je s komentářem a popisuje nový engine uživatelského prostředí, 3D efekty i integraci sociálních sítí. Prezentaci (nejen) pro nás natočili kolegové z pda.pl, a přidali svůj komentář v polštině.


Několik obrazovek, které jinde k vidění nebyly zobrazuje následující ukázka na Nexusu One. Prostředí je zatím pouze v testovací verzi, takže občasné prodlevy a opožděné reakce berte s rezervou. Finální verze je naplánována na přelom druhého a třetího čtvrtletí 2010.


Lze předpokládat, že SPB Mobile Shell 5 nebude pro všechny zařízení a všechna rozlišení. Přístrojů s qVGA a VGA rozlišením na trhu spíše ubývá, naopak přibývají HVGA a WVGA. V SPB mají ještě několik měsíců na optimalizaci pro více rozlišení, ale podle mě by šlo o zbytečný krok. Pokročilé 3D efekty budou vyžadovat dostatečný výkon procesoru, takže skutečnost, že SPB prezentovala prostředí jen na HTC HD2 a Nexusu One nám jasně říká co očekávat. 

Zatím jde jen o nepotvrzené spekulace, ze kterých nemá smysl dělat dalekosáhlé závěry, proto bude nejlepším řešením počkat na tiskovou zprávu SPB.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.