středa 3. března 2010

Co přinesl MWC 2010?

Od 15. do 18. února se konal v Barceloně již tradiční Mobile World Congress. Po (mezinárodním) veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas, který se koná vždy začátkem ledna jde o největší událost na poli mobilních telefonů na jaře každého roku. V první polovině března se pak koná již méně významný GSMA Roamfest & Hubfest (Cario) a poslední týden v květnu zase Mobile Money Summit (Rio de Janeiro). V každém případě další záplava nových přístrojů nás čeká až na podzim nebo při tiskové konferenci jednotlivých výrobců.

Nyní si pojďme shrnout, co zajímavého letošní MWC přinesl. Mnoha novinek jsme se dočkali především u mobilních operačních systémů. Nokia odhalila nový Symbian^3, Samsung představil Bada OS, Microsoft prezentoval nedokončenou verzi Windows Phone 7 Series a na několika přístrojích byl k vidění Android 2.1. Byly očekávány nové telefony od Nokie, ale ta ukázala pouze právě vyvíjený Symbian. Spousta výrobců představila všehovšudy pouze 3 nové modely a tak telefonů bylo o poznání méně než v uplynulých ročnících.
 
Již 14. února (v neděli večer) se konala tisková konference Sony Ericssonu, který představil dvě nové Xperie a symbianový Vivaz Pro. O obou nových přírůstcích řady Xperia jsem psal v článku "Xperia přivítala nové sourozence".

Na tiskové konferenci společnosti HTC byly představeny rovněž tři přístroje. Dva s Androidem a HD mini s Windows Mobile. O HTC Legend a HTC Desire vyjde v průběhu března samostatný článek, o HD mini jsem publikoval velké preview.                 

Microsoft představil testovací verzi dlouho očekávaných Windows Phone 7 Series. Jaké byly dojmy novinářů z nového systému jsem psal v článku "Windows Phone 7 Series aneb Ballmer říká WOW a novináři usínají".

Nokia (respektive Symbian Foundation) neměla stánek přímo na půdě výstaviště, kde se MWC konal, ale kousek stranou. Představila Symbian^3 (čti Symbian tři), který se pokusí vrátit Symbianu jeho lesk. Podle mě má namířeno správným směrem.

 
Společnost SPB představila novou verzi své aplikace Mobile Shell, tentokrát s označením 5. Článek o něm obsahuje spoustu ukázkových videí, takže Vám nic nebrání v seznamování s novým rozhraním.  

Co nadchlo na MWC 2010 Vás? Podělte se s ostatními v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.