pondělí 24. května 2010

Opera Mini vs. Safari

Od první poloviny dubna mají uživatelé iPhone / iPod touche možnost používat na svém zařízení dva plnohodnotné internetové prohlížeče. V App Store je sice prohlížečů mnohem více, ale všechny mimo Opery Mini jsou založeny na WebKitu, který se součástí defaultního Safari.

Řadu lidí bude zajímat, v čem se oba prohlížeče liší. Je toho poměrně dost, proto je skvělé, že má uživatel možnost volby. Zároveň nelze jednoznačně označit ten či onen prohlížeč za výrazně lepší, finální verdikt závisí na osobních preferencích každého z nás. Nejprve se podívejme, jak Safari a Opera zobrazují jednu a tu samou stránku.


Pokud se na stránce nachází video v některém z podporovaných formátů, tak jej Safari (vlevo) zobrazí a následně přehraje bez jakýchkoli problémů. Zároveň je dobré zmínit, že samotné zobrazení stránky je velmi podobné zobrazení na desktopovém prohlížeči. Přiblížení u Safari probíhá dvojím poklepáním na text. Problém nastává, pokud text obsahuje hypertextový odkaz a Vy klepnete na něj. Namísto textu se Vám začne načítat odkazovaná stránka a Vy jste úplně jinde než jste chtěli být. V režimu na výšku i na šířku se text pěkně zarovná a přizpůsobí displeji. Pomocí multi-touche si jej můžete kdykoli přiblížit na téměř jakoukoli úroveň.

Podle Opera Software je její prohlížeč pro iPhone až 5x rychlejší, než defaultní Safari. Já dodávám: ano, je, ale pouze při využívání celuárních datových přenosů typu EDGE či HSPA. Při připojení Wi-Fi 802.11g (teoreticky až 54 Mbit/s) se rozdíl prudce snižuje ve prospěch Safari. Opera Mini používá funkci Turbo, která mimo jiných neřestí nedodržuje uspořádání stránky a zobrazuje ji ve velmi "osekaném" formátu. Zároveň nezobrazuje videa, ani další pokročilé webové prvky. Objektivně lze tedy napsat, že Opera pro iPhone je primárně určena ke čtení převážně textových webů, které nejsou příliš bohaté na obrázky ani další moderní webové prvky. Ideální řešení pro ty, kteří tráví většinu času mimo pokrytí Wi-Fi sítí. Pro přiblížení stránky se stačí dotknout libovolného bodu a text se zarovná aby byl pohodlně čitelný. Na rozdíl od Safari se Vám nemůže stát, že byste se "překlikli" na odkaz, jakýkoli dotek na displej stránku vždy pouze přiblíží, což je obrovská výhoda oproti defaultnímu prohlížeči. Opera Mini nepodporuje multi-touch.


Co se nastavení týče, jsou na tom oba prohlížeče trochu odlišně. Operu Mini lze plně přizpůsobit pro čtení webů výhradně v textové podobně (nestahovat obrázky, mobilní zobrazení), což extrémně sníží množství stahovaných dat. U Safari může uživatel vypnout maximálně JavaScript, ale to, při celuárním typu připojení, načítání stránek znatelně urychlí. Oba prohlížeče umí ukládat přístupová hesla, u Safari lze dokonce vybrat svůj kontakt z adresáře a nechat vyplňovat vše podle něj. U Safari i u Opery pak můžete kdykoli smazat uložená hesla, historii prohlížení či údaje cookies.


Pro Operu Mini jsou typické úvodní "dlaždice", na které si můžete nastavit až 9 oblíbených stránek pro rychlý přístup. Ostatní stránky lze umístit do záložek, popřípadě si můžete některé uložit pro off-line prohlížení. To je velmi sympatická možnost, kterou konkurence nenabízí. Záložky u Safari je nejlepší třídit do složek, neboť jsou zobrazeny v řádkách a na jednu obrazovku se jich vejde jen omezený počet (cca 8). Rozdílně je řešena navigace při prohlížení webu, pokud se chcete se Safari vrátit o stránku zpět, tak se stránka bude opět načítat. U Opery žádné načítání neprobíhá a kdykoli se můžete vrátit zpět (až o několik stránek) prakticky během sekundy.

Z hlediska uživatelské přívětivosti mi připadá lépe zpracována Opera Mini, ale nabízí méně možností než Safari. Její využití bude primárně k prohlížení textových stránek a k surfování mimo Wi-Fi sítě. Oproti tomu Safari zobrazuje stránky téměř shodně jako desktopový prohlížeč, umí přehrávat videa a lépe zapadá do prostředí iPhone.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.