středa 24. března 2010

Opera Mini pro iPhone: 5x rychlejší než Safari


Norská společnost Opera Software včera odeslala svůj prohlížeč Mini ke schválení na Apple App Store. Mnoho majitelů jablečných telefonů vzrušeně diskutuje o tom, zda Apple prohlížeč schválí a nabídne jej uživatelům, ale nás tato situace nechává klidnými. Standardní doba schválení aplikace je 7 dní, takže není na pořadu dne dělat kdejaké unáhlené závěry. Jasno bude pravděpodobně až začátkem příštího týdne, ale je možné, že v Apple dají této aplikaci vyšší prioritu a rozhodnuto bude dříve.

Opera Mini je internetový prohlížeč původně napsaný v jazyce J2ME, který je mezi uživateli mobilních telefonů velmi oblíben. Dnes je rozšířen mimo klasických telefonů i na mobilní operační systémy jako je Android, Symbian, Windows Mobile a brzy možná i zmiňovaný Apple iPhone OS. Hlavní předností Opery Mini je vysoká rychlost a nízká náročnost na přenesená data. Vždy když v prohlížeči zadáte libovolnou webovou adresu, tak ji Opera "prožene" přes své servery, čímž dojde ke kompresi a Vám nabídne již upravenou stránku. Opera tuto funkci nazývá "Turbo".


V souvislosti s odesláním svého prohlížeče do App Store spustila Opera zvláštní stránku, která počítá uplynulý čas od odeslání aplikace Applu. Možných scénářů se nabízí několik, já však dávám přednost tomu, že časomíra poběží ještě nejméně do pondělí (29.3.). O případném dalším vývoji případu budeme informovat.

Nicméně vývojáři z Opera Software zveřejnili video na kterém prezentují výhody prohlížeče a porovnávají jej s defaultním prohlížečem iPhonu, kterým je známé Safari. Mimo jiné ukazují, že Opera Mini načte 5 stránek za stejný čas, jaký trvá Safari načíst 1 stránku. O objektivitě tohoto testu by bylo možné dlouze debatovat, ale dokud Apple aplikaci neschválí a neuveřejní, tak nic jiného než zmíněné video nemáme. Oba telefony iPhone, které uvidíte používají datové připojení EDGE.


Další prezentaci Opery Mini na iPhone si můžete prohlédnout na druhém videu. Oproti oficiální prezentaci Opery ukazuje trochu jiné hledisko a přímo srovnává Safari a Operu Mini.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.