úterý 1. června 2010

Uživatelské ROM pro Nokii 5800


O Nokii 5800 (Tube) toho již bylo napsáno mnohé. I přes své stáří (nebo právě díky němu) se okolo tohoto telefonu vytvořila úctyhodná uživatelská komunita, která neustále přetváří uživatelské rozhraní k obrazu svému. Minulý měsíc jsme si popisovali, jak do 5800 dostat prostředí HTC Sense, ovšem nyní před sebou máme mnohem sofistikovanější řešení.

Tím řešením je uživatelská ROM. Výraz ROM původně označuje read-only-memory, tedy hardwarovou část elektronických zařízení. Postupně se tento název vžil jako označení firmwaru, který se do paměti ROM zapisuje a prakticky tvoří operační systém různých elektronických zařízení: od automatické pračky až po smartphone.

U systému Windows Mobile je poměrně běžné, že si uživatel napíše (spíše "nakliká") vlastní ROM a tu si poté nahraje do svého telefonu. Sbírka takovýchto uživatelských ROM je například na webu xda-developers. Pro telefony Nokia s operačním systémem Symbian se "roztrhl pytel" s uživatelskými úpravami systému teprve nedávno. Já osobně vidím ten zlomový okamžik ve chvíli, kdy se ze Symbianu stal open-source systém. Jisté úpravy uživatelského prostředí existovaly již dříve, ale ten opravdový boom nastal až s přechodem systému do open-source.



Dnes se podrobněji podíváme na XTE Blaze Ultimate II - 8Homescreens ROM od uživatele Upakul. Domovská obrazovka telefonu se dočkala zcela nového vzhledu a uživatel dostane na výběr z osmi možností zobrazení domovské obrazovky. Konkrétně jsou to tyto:
  • Orange Tsunami (poloprůhledé téma s původními Nokia ikonkami nebo s novými)
  • Vodafone (průhledné prostředí)
  • Orange Tornado (poloprůhledné)
  • Basic Omnia (s barevnějšími ikonkami)
  • Navigation bar (průhledné)
  • Full Page
  • Finger Use (optimalizované pro ovládání prsty)
  • Contacts Bar
Součástí této ROM je více než 60 modifikací, předinstalovaného softwaru a přednastavených patchů. Z přítomných aplikací jmenujme například RomPatcher, Operu Mini 5, správce souborů nebo aplikaci pro zobrazování SMS formou chat konverzace. 


Kompletní seznam modifikací a návod na instalaci do Vaší Nokie 5800 naleznete zde (anglicky).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.