úterý 9. března 2010

Apple iPad: seznamte se

Apple iPad byl představen 27. ledna tohoto roku na tradiční Apple keynote v San Franciscu. Tato zpráva obletěla celý svět a psaly o tom snad všechna světová média, pravděpodobně jste o něm již slyšeli. Nyní se blíží začátek prodeje iPadu, pojďme si tedy připomenout některá fakta.


Apple iPad řadíme do kategorie tabletů, jde tedy o malé a přenosné zařízení s dotykovým displejem. Tento tablet byl dle slov Steva Jobse navržen tak, aby zaplnil mezeru mezi iPhonem a Macbookem. Běží na upravené verzi iPhone OS, díky čemuž pro něj již od začátku prodeje bude existovat přes 140.000 aplikací a her.

Jaký je iPad uvnitř?
  • chipset Apple A4
  • procesor Cortex A8 1 GHz / RAM ???
  • grafický čip PowerVR SGX
  • flash paměť: 16, 32 nebo 64 GB
  • iPhone OS 3.2
  • displej 1024 x 768 px, dotykový kapacitní, úhlopříčka 9,7"
  • Wi-Fi + 3G (pouze USA), Wi-Fi
Protože Wi-Fi model iPadu má hmotnost pouze 680 gramů, jde o skutečně mobilní zařízení. Výrobce tvrdí, že prohlížení internetu či sledování videí nevybije baterii dříve než za 10 hodin, což zní skvěle. Otázkou zůstává jak to bude ve skutečnosti. Čip A4 byl navržen s důrazem na co nejnižší spotřebu energie a displej nemá nijak přehnané rozlišení, proto bych údajům o výdrži baterie rád věřil. Za zmínku určitě stojí i moderní Wi-Fi standardu 802.11n, které bude plně využitelné s až příchodem gigabitového internetu.


Nejvíce otazníků zatím stále zůstává u kapacity RAM. Vzhledem ke skutečnosti, že iPhone 3GS má 256 MB operační paměti, tipoval bych něco mezi 388 - 512 MB u iPadu. To se ale pravděpodobně dozvíme až 3. dubna, kdy bude zahájen prodej Wi-Fi modelu. 3G model, který obsahuje i slot na microSIM kartu přijde na trh asi o měsíc později. Velkou pochvalu zaslouží pohybový senzor, který využijete v naprosto každé aplikaci.

Tablet nepřichází pouze s novým hardwarem, mnoho novinek je i v samotném OS. Díky většímu displeji v porovnání s iPhonem/iPodem touch se uživatelům otevírají nové možnosti využití.

  • iBook Store - obchod s elektronickými knihami, dostupné pouze v USA
  • iWork - portace kancelářského balíku známého z Mac OSX
  • App Store - více než iPhone 140.000 aplikací spustitelných buď v iPhone rozlišení nebo v celoobrazovkovém módu
  • iCal - kalendář známý rovněž z Mac OSX
  • iBooks - čtečka elektronických knih

Další aplikace budou totožné s těmi v iPhone, internetový prohlížeč Safari, přehrávač iPod a některé další. Celkově u mě budí iPad velmi pozitivní dojmy. Vadí mi přílišná provázanost s Apple a absence USB portu, ale tyto vady vyvažuje již tradiční bezchybné zpracování a interaktivita bezkonkurenčního iPhone OS. Pokud se smíříte s určitými omezeními, tak je tento tablet skvělou volbou. Neumí vše, ale to co umí zvládá perfektně. Pokud ještě s nakousnutým ovocem nemáte zkušenosti, určitě si přístroj před koupí vyzkoušejte. Výroby Apple nejsou pro každého.

 
V základním balení najdete samotný přístroj, USB kabel, nabíjecí adaptér a dokumentaci. Dokoupit bude možné kolébku s klávesnicí iPad Keyboard Dock či pouzdro iPad Case

Za $499 dostanete jen opravdový základ, zajímavěji vypadá až 32 GB verze.

Pokud z iPadu nemůžete spustit oči, vězte, že za 3 týdny si jej budete moci i osahat :) Pro zájemce přidávám i záznam z oficiálního lednového představení v San Franciscu:


Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.