pátek 19. března 2010

LCG představuje PhotoBook (první česká recenze)

Známé vývojářské studio ze Slovenska představuje po dlouhé době novou aplikaci. Jmenuje se PhotoBook a jde o pokročilý prohlížeč Vašich fotografií. Jako víceméně všechny produkty z dílny Lonely Cat Games (LCG), tak i tento je určen jak pro zařízení se systémem Windows Mobile, tak i Symbian.


PhotoBook je nyní ve verzi 1.0, kterou si můžete stáhnout a nainstalovat do svého telefonu na vyzkoušení zdarma. Po 14 dnech od nainstalování Vás program vyzve k zadání licenčního kódu, který získáte po zakoupení na stránkách autorů. Cena byla stanoven na 15,5 €, což může být pro našince docela velká suma. Nezapomínejme ale, že programy konkurence jsou až 2x dražší.


Ovšem u LCG máme jistotu, že bude PhotoBook aktivně vyvíjet a přidávat nové funkce. Pokud se podíváme na ostatní produkty tohoto studia, tak vždy nalezneme bohatý changelog (seznam změn oproti starší verzi) a časté zveřejňování nových verzí. Samotná aplikace na mě působí kladným dojmem, pojďme se nyní podívat, co svým uživatelům nabízí.


Jste amatérský fotograf? Tato mobilní "Fotokniha" byla navržena právě pro Vás! PhotoBook je intuitivní a snadno použitelný program pro zobrazování digitálních kolekcí fotografií pořízených mobilním telefonem nebo stažených z PC. Aplikace obsahuje grafický prohlížeč fotografií a správce fotografií. Máte k dispozici šikovný systém náhledu, zvětšení fotografie a mnoho dalších funkcí.


K řadě funkcí se dostanete podržením prstu (dotykové telefony) nebo kurzoru (nedotykové) na libovolném místě fotky. Řada funkcí je uzpůsobena právě pro ovládání prsty, například lišta přiblížení (zoom in) na pravém okraji displeje (viz výše).

Po vyvolání nabídky máte možnost provádět základní úpravy, jako je například otočení obrázku o 90 stupňů, spustit prezentaci (slideshow) nebo zobrazení detailů obrázku/fotografie. Pro vybrané funce jsou k dispozici i klávesové zkratky, například "N" do zobrazení dalšího snímku (next) nebo "P" pro zobrazení předchozího (pervious).


Při přiblížení (zoomování) obrázku se Vám automaticky v rohu displeje zobrazí celkový náhled, pomocí kterého můžete snadno vybrat oblast snímku, která Vás zajímá. Přibližování je plynulé a skutečně komfortní. Pokud si aktivujete permanentní zobrazovaní informací o snímku, tak v horní části displeje vždy uvidíte aktuální násobek zvětšení oproti původní velikosti. Tyto informace lze samozřejmě i skrýt (slouží k tomu také klávesová zkratka "V").


Velmi se mi líbila možnost zobrazení detailních informací o snímku, které obsahují mimo klasických informací o rozlišení a velikosti i model fotoaparátu (mobilního telefonu), verzi softwaru, konfiguraci fotoaparátu a řadu dalších informací.

Možnosti nastavení zatím nejsou příliš bohaté, ale to u verze 1.0 ani nikdy neočekával. Vše co může uživatel od prohlížeče fotografií chtít PhotoBook má, já bych přidal snad jen možnost změny jazyka a možnost pustit si na pozadí zvolenou hudbu. To u multi-taskingových Windows Mobile či Symbianu není problém, ale spustit předem zvolenou skladbu automaticky při startu aplikace by jistě nejeden uživatel uvítal.

Klíčové vlastnosti:
  • Mnoho podporovaných formátu, jako například JPEG, PNG, BMP, GIF, animovaný GIF
  • Základní práce s obrázky - mazání, přejmenovávání
  • Zobrazení náhledu fotek u aktuální složky
  • Přibližování
  • Automatická prezentace
  • Zobrazování EXIF detailů
  • Rychlé zobrazení adresáře
  • Řada klávesových zkratek
  • Rychlé zobrazení fotografie a jejích detailů
  • Prezentace s časovým nastavením
Prográmek PhotoBook na mě působí pozitivním dojmem a to nejen díky líbivému grafickému kabátku. Řada funkcí, snadné použití a 14 denní zkušební doba jasně volají po pozornosti každého uživatele jednoho z podporovaných systémů. PhotoBook si určitě vyzkoušejte a pokud Vás zaujme, může být za 15,5 € Váš navždy. Zkušební verzi můžete stahovat přímo ze stránek Lonely Cat Games.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.