pondělí 8. března 2010

Vivaz: tohle se Sony Ericssonu skutečně nepovedlo

Když jsem poprvé viděl obrázky nového mobilu od Sony Ericssonu, byl jsme nadšen. Tak líbivý a zároveň elegantní kabátek, spojen s moderním uspořádáním ovládacích prvků a pečlivě vybraným barevným provedením daleko přesahoval veškerou konkurenci. Řeč je o přístroji Vivaz, který se na MWC dočkal sourozence s přídomkem Pro a hardwarovou klávesnicí.


První informace prozradily úchvatnou výbavu v čele s nedostižným procesorem Cortex-A8, který v současnosti nemá rovnocenného soupeře. Ruku v ruce s procesorem jde grafický akcelerátor PowerVR SGX, díky kterému bude moci budoucí majitel využívat všemožných grafických efektů, které Symbian^1 nabízí. Ale vysoký výkon není jen o povedených efektech. Na pořadu dne je nahrávání HD videa, rychlá a plynulá práce se systémem, navigace a v neposlední řadě také hry.

Po nepříliš vydařených minulých letech potřeboval Sony Ericsson přijít s něčím konkurenceschopným. Neúspěšně zkoušel konkurovat HTC na poli Windows Mobile zařízení, na podzim loňského roku představil první telefon s Androidem, ale nejvíce ovoce sklízí jeho zařízení se Symbianem. Není žádným tajemstvím, že Nokie se Symbianem^1 působí poněkud stereotypně až fádně. S líbivým Vivazem má Sony Ericsson možnost získat další cenné body a Vivaz Pro bude velmi schopným konkurentem Nokie N97.


Až doposud se Vivaz tváří jako horký kandidát na hit tohoto roku, ale při bližším prozkoumání parametrů  přístroje zmizí nejednomu uživateli úsměv ze rtů. Telefon, který nemá směrový joystick (tzv. d-pad) nelze ovládat jinak, než PRSTY přes dotykový displej. Ví to Apple, pochopili to v HTC, ale jiní výrobci nejsou s to vyjít uživateli vstříc a spíše mu hází klacky pod nohy. Nyní v podobě chybně zvolené technologie  dotykového displeje. Rezistivní displej není konstruovaný na ovládání prsty, ale Sony Ericsson tento fakt s radostí ignoruje. Skoro to až vypadá, jako by se výrobce bál, že schytá žalobu od Steva Jobse za použití jejich technologie ovládání. 

Technická specifikace:
  • chipset: neznámý
  • procesor Cortex-A8 720 MHz / RAM 256 MB
  • grafický čip PowerVR SGX s podporou OpenGL ES 2.0
  • flash paměť: 75 MB
  • Symbian^1 s grafickým rozhraním Sony Ericssonu
  • displej 360 x 640 px, dotykový rezistivní, úhlopříčka 3,2"
  • EDGE/UMTS/HSPA 
  • 8 Mpx foťáček s AF a diodovým bleskem, HD (720p) záznam videa
Specifikace je místy opravdu obdivuhodná, grafický výkon Vivaze je dokonce vyšší než u iPhone 3GS. Nadprůměrný foťáček s možností natáčet video ve vysokém rozlišení a podpora microSDHC karet až do 32 GB udělají radost nejednomu amatérskému fotografovi. Přítomnost Wi-Fi 802.11b/g  (s podporou DLNA) je zcela samozřejmá, stejně jako přítomnost GPS čipu. Bohužel u Vivaze zatím chybí oficiální podpora Ovi Map s navigací zdarma od Nokie, ale protože stejný displej má hned několik podporovaných Nokií, nebude problém sehnat na nějakém fóru instalační soubor.

Velmi příjemná je hmotnost a samotná velikost přístroje; 97 g může závidět téměř jakýkoli jiný smartphone. I rozměry 107 x 51.7 x 12.5 mm jsou poměrně slušné. Co se týče vzhledu a použitých materiálů, tak lze vytknout snad jen umístění 3,5 mm audio jacku na boku přístroje. S krytkou foťáčku v této kategorii výrobce nepočítá, stejně jako libovolná konkurence. Případné krytka by jen narušila ladnou ergonomii a celkový pozitivní dojem z přístroje. Problémem ale zůstává nešťastně zvolená technologie displeje.

Sony Ericsson Vivaz bude za cenu 10.000 Kč skvělou volbou pro majitele jakéhokoli dotykového telefonu od Nokie. Radost udělá i současným uživatelům nedotykových telefonů, ale zde skupina potenciálních kupců končí. Jen těžko můžeme předpokládat, že se uživatel, který okusil přednosti kapacitního displeje dobrovolně vzdá všech jeho výhod a provede "downgrade" na Vivaz.

6 komentářů:

  1. Třeba já jsem za rezistivní technologii docela rád, bez ní je rozpoznání ručně psaného písma nemožné ...

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, rezistivní displeje mají určité specifické vlastnosti, které někdo považuje za výhody.

    V každém případě dnes existují desítky alternativních způsobů zadávání textu. Majoritní podíl uživatelů chce snadné a rychlé ovládání prstem a to bez kapacitního displeje prostě nejde. Ví to již přes 250.000.000 majitelů iPhone a iPod touche nebo majitelé nových HTC.

    Přirovnal bych to k manuální a automatické převodovce u automobilů. Většina lidí se učila řídit na vozech s manuální převodovkou, proto na ni nedá dopustit. Ne každý jsme ale tupec, který se zamiluje na 100 let do jednoho nesmyslu :) S automatickou převodovkou má vozidlo vždy vyšší spotřebu, ale je imunní proti buranským řidičům, kteří jezdí na extrémně nízké otáčky.

    Většina řidičů si dříve či později najde cestu k automatické převodovce, nebo dokonce k takovému skvostu jakým je DSG. Stejně jako většina uživatelů přejde na komfortnější kapacitní displeje. Sice tu stále bude 0,0000001% lidí, kteří budou mít "své důvody" pro používání rezistivních displejů, ale výrobci pro ně brzy přestanou cokoli vyrábět.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud výrobci přestanou takové modely vyrábět, tak díky SE za tento model, u kterého asi hodně dlouho vydržím

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud vím, tak Vivaz a Vivaz Pro jsou jedněmi z posledních rezistivních počinů Sony Ericssonu. Máme tu sice Xperii X2 a Aspen (Faith), ale ani v jednom případě nejde o žádnou hot novinku.

    HTC na MWC představil 3 smartphony a všechny s kapacitním displejem.

    Jediným výrobcem, který se rezistivních displejů drží zuby nehty tak zůstává Nokia (až na vlaštovku v podobě modelu X6). Osobně doufám, že s novým Symbianem^3 příjde i vlna přístrojů s kapacitním displejem.

    OdpovědětVymazat
  5. mam Vivaz a ovladani pres rezistivni display je vpohode a nepotrebuji stylus.

    OdpovědětVymazat
  6. Proč jsem spokojenej s tímhle telefonem, Fotky jsou úžasné to co vyfotíte s tímhle je fakt krása, video ve dne taky opravdu uctyhodný výkon. Sms s píší hezky na Querty hůře...jednou za měsíc telefon zahlásí chyba sim, vypnu a zapnu, to se dá odpustit....

    OdpovědětVymazat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.