čtvrtek 11. března 2010

Nokia končí s rezistivními displeji

Jak jsem psal již minulý měsíc, Nokia (respektive Symbian Foundation) v Barceloně představila Symbian^3. Nová verze operačního systému navazuje na současné verze, s tím, že je obohacuje o několik významných vylepšení. Její hlavní úlohou je přinést svěží, rychlý a intuitivní systém a nahradit tak téměř 2 roky starý Symbian^1.

Mezi nejvýraznější novinky patří vylepšený multi-tasking. Symbian^3 bude mít pokročilého správce spuštěných aplikací a architektura systému zároveň nabízí efektivnější hospodaření s RAM. V tomto ohledu se Symbian více přiblíží systému Maemo, který umí spravovat až několik desítek spuštěných aplikací zároveň. Dalším místem, kde se nechali vývojáři inspirovat u Maema je domovská obrazovka. Těch bude nyní několik a umisťování widgetů se bude více podobat systému známému s Androida. 

Díky nové architektuře systému se dočkáme výrazného zrychlení oproti současným verzím. Oznámena byla také 2D a 3D grafická akcelerace, takže uživatelské prostředí nabídne spoustu efektivních přechodů a animací. Připravena je i podpora pro přehrávání HD videa. Další novinkou bude podpora multi-touch displejů, což znamená konečně masivní nasazení kapacitní technologie. To je další důležitý krok kupředu a další hřebíček do rakve rezistivních displejů.

O podpoře různých technologií pro přenos dat (v celuární síti) jsem již psal v předchozím článku o novém Symbianu, za připomenutí stojí snad jen podpora LTE. Symbian^3 by měl být v těchto dnech již ve finální verzi. Nasazení do přístrojů je plánováno na třetí čtvrtletí tohoto roku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.