neděle 4. dubna 2010

BAVte SE s T-Mobilem a hudbou v mizerné kvalitě


Český T-Mobile "vylepšuje" své tarify pro mladé BAV SE a BAV SE s Mých5. Každý jejich uživatel může od konce března zcela bez omezení stahovat hudbu z katalogu 300 000 skladeb od vydavatelství Universal Music, které budou k dispozici bez DRM - ochrany proti kopírování (v překladu "Správa digitálních práv"). Hudbu tak bude možné dále kopírovat a přenášet na další zařízení. Nabídka platí až do konce letošního roku. 

Každý současný i nový uživatel BAV SE a BAV SE s Mých5 může bez jakéhokoliv omezení stahovat z nabízeného katalogu libovolné množství skladeb. Přísun muziky jej ale nebude stát ani korunu navíc - zákazník neplatí nic za jednotlivé písničky ani za datové přenosy při stahování přímo do svého telefonu, tato výhoda je v ceně tarifu. To je nabídka na českém trhu zcela unikátní. BAV SE tarify jako jediné na českém trhu umožňují za jednu paušální platbu nejen klasické mobilní služby jako volání, SMS či MMS, ale i stahování hudby úplně bez limitů. 

Skladby určené pro bezplatné stahování jsou k dispozici v samostatném katalogu, do kterého mají přístup pouze příslušná telefonní čísla uživatelů BAV SE a BAV SE s Mých5. Hudbu je možné zdarma stahovat přímo do mobilního telefonu z WAPového portálu t-zones nebo z portálu web'n'walk. Každý si tak může naprosto kdekoliv a kdykoliv "napumpovat" telefon svými oblíbenými songy. 

Oba tarify jsou určeny pro osoby ve věku 6 - 26 let, ceny jsou včetně DPH.

Při stahovaní hudby v praxi zákazník rázem zjistí, že nabídka není až tak lákavá jak ji T-Mobile prezentuje a jde pouze o další marketingový tah společnosti. V první řadě potřebujete přístup k wapovému portálu t-zones. U Nokií či Sony Ericssonů to není problém, ale co třeba HTC? 

Musíte zdlouhavě hledat na stránkách T-Mobilu a pokud budete úspěšní, tak narazíte na prohlížeč Opera Mini 3 skrytý pod názvem web’n’walk a uzpůsobený pro přístup na wap t-zones. Pokud máte správně nastaveny parametry přístupového bodu, tak máte pomyslné brány k portálu t-zones otevřeny.

Ani teď ale nemáte vyhráno. Písničky jsou v multimediálním kontejneru MP4, který obsahuje zvukovou stopu AAC o datovém toku (bitrate) 64 kb/s. Nokie Series 40 a Series 60 nemají s tímto formátem nejmenší problém a přehrávají jej bez zaváhání. Problémy nemají ani Samsungy, ale telefony marnivých značek typu LG a Motorola nepřehrají nic. S formátem AAC si neporadí ani Sony Ericssony.

Pokud vlastníte telefon od slušného výrobce, který si rozumí s konvenčními audio formáty stažených souborů a dokáže písničky přehrát, tak Vás určitě bude zajímat kvalita. Zmíněných 64 kb/s je dost málo, například já jsem u AAC zvyklý na 192 kb/s a u MP3 na 384 kb/s. Rozdíl je to opravdu znatelný, takže nabídky T-Mobilu využijí především pubescenti a adolescenti, kteří musí být nutně COOL a budou stahovat ostošest. Hudbu pak budou pouštět v MHD a o přestávkách ve škole. Těmto lidem vážně nejde o kvalitu, takže budou s nabídkou T-Mobilu zcela spokojeni :)

Nám ostatním nezbývá, než si v souladu s platnými zákony stahovat hudbu z internetu v kvalitě pro slušné lidi.

Foto: T-Mobile

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.