středa 14. dubna 2010

Proč profesionálové nepoužívají diskuzní fóra

Každý větší odborný web má své diskusní fórum. Ať už jde o web o náramkových hodinkách, automobilech či o mobilních telefonech. Dnes jsme svědci zajímavého trendu, kdy odborníci a zkušení uživatelé tyto fóra opouštějí a přesidlují jinam - často jako v mém případě na blog. Proč tomu tak je?

Asi nejrozsáhlejší stránka o mobilech v Čechách - MobilMánia.cz používá spolu s Živě.cz, Navigovat.cz a několika dalšími weby spadajícími pod vydavatelství CPress SuperFórum.cz. To je obecně považováno za spodinu českého internetu, především ta část spravována právě MobilMánii. Může za to zejména skutečnost, že toto fórum používají dvě skupiny lidí. Za prvé začínající uživatelé, kteří nemají mnoho zkušeností a většinu informací (až 100%) přebírají od redaktorů MobilMánie. Druhou skupinu tvoří právě redaktoři a moderátoři, kteří drží prvně jmenované v iluzi a servíruje jim subjektivní a zcestné údaje. Také nestrpí žádné pochybování. S moderátory (a redaktory) můžete souhlasit, můžete je obdivovat či velebit, ale je striktně zakázáno nějaký jejich výrok zpochybnit, či zveřejnit informace z jiného zdroje. Takový komentář je okamžitě smazán. A protože redakci MobilMánie tvoří ryze průměrní uživatelé, nemají praví odborníci důvod používat jejich fórum. Byli by ihned vaporizováni, jako rozvraceči kultu "laických odborníků", kterými správci SuperFóra bezpochyby jsou. Řada mých komentářů byla záhadně odstraněna bez bližšího vysvětlení.
Ještě bych rád doplnil jednu úsměvnou historku. Je to už velmi dávno, ale právě na SuperFóru jsem vyřkl myšlenku, zda by bylo možné do telefonu se Symbianem nahrát firmware určený pro jiný model. Dostalo se mi jen posměšků od tamních pičmulínků, ale jak můžeme vidět, dnes je nahrávání vlastních firmwarů a ROM zcela na denním pořádku. Například zde je video, na kterém uživatel Nokie N82 prezentuje vlastní firmware, který má několika násobně více disponibilní RAM a umožňuje současný běh 66 aplikací.
Téměř stejná situace panuje na webu SEmania.cz. Podívejte se, jak redaktor reaguje na obyčejný dotaz, na který jsem hledal odpověď do jednoho z mých článku.

(pro zvětšení klikni na obrázek)

Odpověď jsem nakonec našel na zahraničním webu, kde jsou většinou informace spolehlivé a se znalostí angličtiny i snadno dostupné. Komentář na SEmánii odstraněn nebyl, ale odpovědi jsem se nedočkal. Namísto ní přišlo označení "vyvolávače flameware". Nechápu tyto lidi, ale přiznávám, že ode mě bylo hloupé čekat odpověď na otázku tohoto typu od moderátorů českého fóra.

Horší situace je snad jen na fóru stránek 5800.cz, které je zaplněno kradenými aplikacemi, key generátory a serial kódy. Na tuto skutečnost jsem již několikrát upozorňoval, avšak pokaždé bez odezvy.Stránky mají obrovskou návštěvnost a fórum se namísto rad zabývá kradenými hrami.

Fórum iPhone.cz je rovněž bohaté na arogantní a povýšené moderátory, kteří nesnesou nikoho s více zkušenostmi. Samotné fórum pak zcela postrádá téma zabývající se Jailbreakem iPhone OS4 beta, což vidím jako tragický nedostatek. Pravděpodobně brzy připravím článek na toto téma.

Jedno z mála diskuzních fór, které sdružuje slušné uživatele i profesionály je Smartmania.cz. Na jakýkoli dotaz dostanete zpravidla rychlou odpověď a tamní uživatelé se (až na malé výjimky) chovají sympaticky přátelsky. Při položení jakéhokoli dotazu ihned poznáte, že jednáte s profesionály a ne s tupci. Ve srovnání se SuperFórem nebyl na Smartmanii smazán jediný můj příspěvek a na všechny otázky bylo bez problému zodpovězeno. Proč to takto nefunguje i jinde?

O něco hůře je ta tom fórum myNokia.cz, které lze ale stále považovat za použitelné. Je to také díky tomu, že na českém internetu není moc míst zabývajících se Symbianem. Většina z nich je právě ve stylu warézáckých 5800.cz a podobných smetišť.
 
Kam se tedy obrátit když fóra nestačí? Pokud jsou plná uřvaných moderátorů, kteří nesnesou zkušenější uživatele než jsou oni sami, tak nezbývá, než přesídlit na blog. Zde je několik ukázek, jak funguje bezproblémová spolupráce autora a čtenáře ke spokojenosti obou. To na žádném současném českém fóru (mimo Smartmanie) nefunguje.
Komentáře pod uvedenými články mají jedno společné. Autor se nepovyšuje (tak jak moderátoři fór), ale hledá cestu, jak čtenáři poradit. Narozdíl od diskuzních fór to končí ve 100 % případů úspěchem. Samozřejmě existuje řada dalších blogů, které píše zkušený uživatel a na kterých najdete skutečnou pomoc a radu. Pokud o nějakém víte, podělte se s ostatními v komentářích.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.