pátek 2. dubna 2010

Sony Ericsson J10 (Elm): První dojmy

Tento týden nám do redakce konečně dorazil jeden z nejnovějších počinů Sony Ericssonu s cejchem GreenHeart. Pojďme se před samotnou recenzí podívat co zajímavého uživatelům přináší a jaký udělal dojem. Již v úvodu bych se nebál napsat, že Elm je velmi nadějný kousek, který zaujme výborným poměrem cena / výkon a ve své kategorii poráží veškerou konkurenci.


Sony Ericsson spolu s Nokií (a několika dalšími nevýznamnými značkami) patří do skupiny výrobců, kteří nabízejí jak "hloupé telefony", tak smartphony. Za hloupý je označován takový přístroj, který standardně není vybaven otevřeným operačním systémem a neumožňuje doinstalování rozšiřujících aplikací ani pokročilou personifikaci systému. I tyto hloupé telefony lze samozřejmě softwarově upravovat, už ne ale oficiální cestou a častou se ztrátou záruky. Mezi tyto "hloupé" telefony se řadí i Elm.

Přibližně před rokem SE představil jako nejvybavenější model walkman W995, který má ale jinou konstrukci a jiné zaměření než konzervativní Elm. Jeho cena byla oproti Elmu dvojnásobná, oba přístroje totiž spadají do rozdílných kategorií. Přesto mají některé funkce podobné a pokud se Vám po designové stránce Elm nelíbí, možná Vám padne do oka právě W995.


Nyní se pojďme podívat přímo na recenzovaný telefon: Elm nazývaný také J10. Aktuální cena se pohybuje okolo 4800 Kč, což je vzhledem k výbavě a vzhledem k tomu, že jde o novinku na trhu poměrně příjemná částka. Oznámeny byly 2 barevné varianty: černá a růžová. Já sehnal bohužel jen první zmíněnou, což mě trochu mrzí.

Technické parametry:
  • qVGA TFT displej o úhlopříčce 2,2"
  • paměť 280 MB / microSDHC
  • konektivita: Bluetooth, Wi-Fi, Fast-Port
  • data: EGPRS, HSPA (download až 7,2 Mbps; upload až 2 Mbps)
  • 5 Mpx foťáček s AF, diodový blesk
  • GPS
  • polohový senzor
Elm je poměrně malý a lehký telefon, který dobře padne do ruky. S rozměry 110 × 45 × 14 mm se drží dobře a slušný prostor dostala pohodlná klávesnice. Hmotnost 90 g se v této kategorii řadí k průměru. Na přední straně zaujme mimo displeje právě klávesnice, která se rozprostírá až k okrajům přístroje. Tlačítka jsou vypouklá, takže je lze snadno hmatově rozlišit. Mimo standardních kontextových kláves a tlačítek pro příjem / odmítnutí hovoru má Elm ještě korekční klávesu a klávesu pro přístup k rychlým volbám. 

Na pravém boku telefonu se nachází dvojtlačítko ovládání hlasitosti a klávesa foťáčku. Oproti tomu levý bok nabízí pouze konektor Fast-port, který slouží jak pro připojení sluchátek a nabíječky, tak k propojení s PC. Zadní stranu tvoří odnimatelný kryt ve stříbrné barvě, ve kterém jsou otvory pro foťáček a diodový blesk, a pevná černá část s reproduktorem. Pod krytem najdeme slot pro microSDHC kartu. Všechny díly drží pevně u sebe a nikde jsem nezaznamenal větší vůli. Z okolních fotografií jste si možná všimli, že zadní kryt není rovný. Při troše fantazie jej může někdo přirovnávat k banánu, Elm položený "na zádech" totiž neleží v jedné rovině. Já to beru jako zajímavé zpestření, které je poměrně příjemné.

Jelikož Elm patří mezi ekologicky šetrné telefony GreenHeart, tak jej dostanete v opravdu malinké krabičce. Ta obsahuje mimo telefonu (v pouzdře z recyklovatelného papíru) energeticky šetrnou nabíječku, stereo sluchátka s mikrofonem a dvě malé brožurky. Žádnou paměťovou kartu nebo ochranné pouzdro nečekejte, díky jejich absenci se podařilo udržet cenu příjemně nízko.

Problémem SE zůstává chybějící 3,5 mm jack na sluchátka a konvenční USB konektor. Elm je ale určen především pro nenáročné uživatele, takže absence těchto prvků není tragická chyba. Pochvalu si jednoznačně zaslouží 5 Mpx foťáček, Wi-Fi (standardu 802.11b/g) a integrované GPS. Informace o prostředí telefonu a o běžném použití v praxi si přečtete asi za týden v plnohodnotné recenzi, tyto první dojmy měli posloužit především k vytvoření hrubé představy o tom, co vlastně za své peníze dostanete :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.