úterý 13. dubna 2010

Nokia představuje: Všichni připojeni

Nokia dnes v domovském Finsku představila nové telefony, které mají přinést sociální sítě a zprávy do života všech, kteří je ještě na mobilním telefonu nepoužívají. Všechny přístroje mají hardwarovou qwerty klávesnici, Wi-Fi a nízkou cenu. Myslím, že Nokia tentokrát trefila pomyslný hřebíček přímo na hlavičku a nové telefony mají díly skvělému poměru cena / výkon obrovský potenciál.

"Naše zařízení zaměřená na zprávy jsou velmi úspěšná" řekl Anssi Vanjoki, generální manažer společnosti. "Služby, které poskytují snadný přístup zákazníkům na celém světě do firemního e-mailu a instant messaging jsou opravdu populární na našich QWERTY smartphonech, jako je Nokia E71 a Nokia E63. Lidé si chtějí užívat ty zprávy a sociální sítě na cenově dostupných zařízení, ať už je to posílání jednoduchý textovek nebo instant messaging, e-mail, či přímo zprávy ze svého Twitter účtu. Právě pro ně jsou určeny Nokia C3, Nokia C6 a Nokia E5."

Nokia C3 je první telefon Series 40 s qwerty klávesnicí, kterou jsme doposud viděli pouze u dražších telefonů E Series. S touto Nokií také získáte přístup k sítím jako je Twitter či Facebook přímo z domovské obrazovky, přesně tak, jak to známe ze smartphonů. SMS a emaily získají díky aplikaci Nokia Messaging zcela nový rozměr, například SMS se budou zobrazovat formou konverzace, tak jak to známe například z iPhone. Paletu funkcí doplňuje 2 Mpx foťáček a Wi-Fi, které jsem již zmiňoval v úvodu článku. Nokia C3 by měla přijít na trh již v květnu za cenu přibližně 2.500 Kč. Tím také získává titul nejlevnější telefon s qwerty klávesnicí a Wi-Fi. Tleskám!

Dalším telefonem je neméně zajímavá Nokia C6. Ta bude založena na systému Symbian (konkrétně Symbian^1) a oproti C3 tak nabídne řadu pokročilejších funkcí. Uživateli například umožní pracovat najednou až s 10 aktivními emailovými účty. Na domovské obrazovce budete moci sledovat aktualizace stavů svých přátel na Facebooku, což bude na dotykovém displeji o úhlopříčce 3,2" velmi příjemné. Nokia C6 nemá klávesnici přímo pod displejem, ale nabízí vysouvací konstrukci, takže na jednotlivé klávesy zbylo více místa. Klávesnice má nyní 4 řady a rozhodně vypadá lépe, než ta v Nokii N97. 

Výbavu doplňuje 5 Mpx foťáček s přisvětlovací diodou a 3,5 mm audio konektor. Mimo Wi-Fi se dočkáme i HSDPA. Velkou pochvalu si pak zaslouží přítomnost GPS a Nokia Mapy s doživotní licencí na navigaci zdarma. Nokia C6 bude dostupná ve druhém čtvrtletí tohoto roku za částku přibližně 6000 Kč. Musím přiznat, že o tomto telefonu začínám vážně uvažovat :)

Nokia nezapomněla ani na business uživatele a představila i nový model E Series. Společné znaky s C3 a C6 jsou opět qwerty klávesnice, Wi-Fi a příjemně nízká cena. Jako předchozí modely, tak i E5 je zaměřená na zprávy. Jednak je to instant messaging a poté také podpora služeb jako Yahoo!® Messenger, Google Talk™, Windows Live™Messenger nebo Ovi Chat. Pro business telefon je samozřejmá správa několika emailových účtů přímo z domovské obrazovky, stejně jako rychlé internetové připojení, které kromě Wi-Fi obstarává i dvojice HSDPA / HSUPA.

Připravena je také podpora pro firemní Mail for Exchange nebo IBM Lotus Notes Traveler. Na plné qwerty klávesnici se budou emaily psát skutečně příjemně, ale Nokia nezapomíná ani na nefiremní aktivity :) Přítomná je svítilna a 5 Mpx foťáček. Asi nikoho pak nepřekvapí pro E Series typické kovové kryty nebo vestavěné GPS. Nokia E5 bude dostupná ve třetím čtvrtletí za částku asi 5000 Kč. Upozorňuji že všechny částky mají spíše orientační charakter a do příchodu telefonů na trh se mohou mírně změnit.

11 komentářů:

  1. můžete mi zaručit cenu 6 000 kč u nokie C6 ?

    OdpovědětVymazat
  2. proc by vam mel zarucovat autor...cena je orientacni a neni zavazna.. mze to byt a i bude vice...protoze je to cena globalni a u nas je vetsinou o neco malo vyse.

    OdpovědětVymazat
  3. Narozdíl od jiných webů si já netahám čísla z rukávu, ale to co napíši má skutečnou váhu.

    Ceny jednotlivých modelů pocházejí z tiskové zprávy, kterou Nokia uvolnila dnes dopoledne. Najdete ji v angličtině ve formátu PDF zde.

    Ceny byly uvedeny v Eurech, takže jsem je podle aktuálního kurzu (25,14) přepočítal na české koruny a přidal 10 % jako toleranci. Vypadá to zhruba takto:

    - Nokia C3 - cena 90 €, tj. 2.262 Kč. Proto jsem do článku napsal 2.500 Kč. V oficiálních obchodech Nokia se může cena vyšplhat ještě výše, ale u internetových prodejců je cena okolo 2.500 Kč reálná.

    - Nokia C6 - cena 220 €, tj. 5.530 Kč.

    - Nokia E5 - cena 180 €, tj. 4.525 Kč.

    Je reálné, že Nokia a její oficiální zastoupení v ČR k reálným cenám telefonů přibližně 1000 Kč přidá, ale neoficiální dovoz ceny udrží na částkách, které jsem uvedl výše.

    OdpovědětVymazat
  4. akorat ty ceny jsou "globalni" bez DPH, je to tak?
    diky
    *All prices excluding local taxes and subsidies

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, to je pravda. Demonstrujme si to například na Nokii C3. 90 € je 2.262 Kč a 20% DPH dělá 500 Kč. Výsledná cena by tedy mohla být přibližně 2.800 Kč. Přesto nepochybuji, že na internetu bude ještě o několik korun levnější.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den nevíte prosím někdo měsíc nebo datum uvedení nokie C6 na trh? Prosím odpovězte a předem děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  7. @Anonym 9. května 2010 19:20 : V oficiální tiskové zprávě výrobce je uvedeno pouze 2. čtvrtletí. To jest duben - květen - červen. Žádné bližší informace jsem nezískal ani v oficiálním obchodu Nokia, proto se můžeme jen dohadovat, zda se C6 objeví v druhé polovině května, nebo až v červnu. Hned jak budou k dispozici přesnější informace, tak je přidám buďto sem, nebo na Twitter.

    OdpovědětVymazat
  8. Ceny budou vyšší

    OdpovědětVymazat
  9. co myslíte? Nokia C6 nebo SE xperia x10 mini pro? prosííím :)

    OdpovědětVymazat
  10. Odpovídá na Nokia C6 nebo SE xperia x10 mini pro? : Nokia C6 se ještě neprodává, naopak Sony Erisscon X10 mini pro lze nyní sehnat za ca 7.500 Kč.

    Nokia C6 je o něco lépe vybavena, ale také je větší a těžší. SE X10 mini pro je menší a možná by se dalo říci, že i stylovější. Každopádně se prodává již nyní.

    Ani jeden z telefonů není vyloženě špatný, takže koupí toho či onoho určitě neprohloupíš. Nejvíce bude asi záležet na tom, který se ti více líbí :)

    OdpovědětVymazat
  11. děkujů :) je pravda ze ten SE je akorat malinkej no :)

    OdpovědětVymazat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.