sobota 21. března 2009

E75 vs. 5730 - kterou si vybrat?

Před pár měsíci neměla Nokia žádný telefon s výsuvnou Qwerty klávesnicí (nebavíme se tu o komunikátorech) a nyní má hned dva. Navíc to jsou velmi podobné přístroje, co se hardwarové stránky týče. Každý je ale určen pro odlišnou skupinu uživatelů a v tom je hlavní rozdíl.

Více informací o jednotlivých přístrojích:

V čem ještě se oba telefony liší?
  • Ve verzi Symbianu.
  • E75 má 2 uživatelsky konfigurovatelná tlačítka (klávesové zkratky) poblíž D-padu,
  • má nižší kapacitu interní paměti (50 MB vs. 130 MB),
  • postrádá optiku Carl-Zeiss,
  • je z kvalitnějších materiálů (kov vs. plast) - více toho vydrží.
  • 5730 má trio hudebních kláves podél displeje,
  • Say and Play systém - volba konkrétní skladby z hudební knihovny,
  • cena 5730 je 280 €, což je při současném kurzu 7 500 Kč.
  • E75 bude přibližně o 100 USD dražší.
Co mají společného?
  • 4 řádkovou výsuvnou Qwerty klávesnici
  • 3,2 Mpix fotoaparát s bleskem
  • N-Gage klienta
  • 3,5 mm konektor pro sluchátka
  • 2,4" QVGA displej
  • integrované Wi-Fi a GPS
Jak vypadá vnitřní prostředí?




















Obrázek na levé straně pochází z Eseries. Nás bude zajímat hlavně šestá ikonka, která přepíná pracovní a osobní interface. Další novinkou jsou emaily na pohotovostní obrazovce. Něco podobného, ale v mnohem menším měřítku uměla už E51, ale nyní máte několik emailových schránek přímo na hlavní obrazovce. Business je business ;-) Další libůstkou je Nokia Friendview, ale tuto funci budou mít oba telefony společnou. Pravý obrázek z 5730 pochází z předprodejní verze a tak si všimneme hlavně barvy, do které bude celé prostředí přístroje primárně zahaleno.




















Menu obou Nokií vypadá shodně, rozdíly jsou hlavně v animacích a popiscích ikon. Je to například Kancelář vs. Organizér, Aplikace vs. Instalace, Nástroje vs. Ovládací panel atd. Pod odlišnými názvy se ale nachází stále to samé. Zvýšenou pozornost budeme ale věnovat položce Email u E75. Ta sdružuje kompletní správu emailů a na mobilní poměry je velmi komplexně zpracována.
U multi-taskingu se žádné změny nekonají, vše funguje podobně jako například v N96.

E75 má navrch v emailech, a tak 5730 vrací úder s hudebním přehrávačem. O funkci Say and Play již řeč byla, nyní jen doplním, že přehrávání hudby můžete doplnit vizualizací na displeji. Z praktického hlediska je to docela zbytečnost, ale jako marketingový trik pro mladé lidi je to výborné ;-)
K oběma přístrojům dostanete paměťovou kartu, jak jinak než microSD. U 5730 XM to bude o kapacitě 8 GB, u E75 jen 4 GB. Tyto informace ale nejsou potvrzené a velmi pravděpodobně se bude kapacita karet lišit podle regionu prodeje.

Ač se to na první pohled nezdá, první z těchto 4 obrázků pochází z Eseries. Dočkáme se tak Music Store, což je jakýsi virtuální obchod s hudbou. Se službou Share online můžete zase sdílet mediální soubory, ale tuto aplikaci dostala už i E51 s nejnovější verzí firmware. Snímky z E75 jsou až překvapivě kvalitní, ale srovnávat například s N95 se nedají. Velmi pěkný článek s rozsáhlou foto (a video) galerií napsal Clinton Jeff a najdete jej zde. Od dob 2 Mpix snímačů udělala Nokia velký krok kupředu. Ke snímkům a videoklipům můžete zaznamenat i místo, tedy GPS souřadnice. Doma pak připojíte mobil k PC a ke službě Nokia Ovi, ta Vám ukáže na mapě například jak jste strávili dovolenou. Škoda že letošní léto ještě žádný ze srovnávaných přístrojů mít nebudu, využití by se pro ně hned našlo. Proměnou prošlo i prostředí fotoaparátu, oba přístroje se drží "na šířku" a spoušť foťáku mají na stejném místě jako třeba Cyber-Shoty od SE. Na levé straně je pak lišta nástrojů, takový pomyslný ekvalizér, kterým upravíte vlastnosti snímku, před jeho vyfocením.

Další screeny z 5730:

Závěrem ještě připomenu možnost aktualizovat firmware bez potřeby PC, kterou mají oba telefony. 5730 má navíc v menu položko Home Media, což není nic jiného než domácí wi-fi síť. Můžete tak například prohlížet fotografie bezdrátově ve Vaši televizi, nebo přehrávat hudbu v externí repro soustavě. Obě Nokie jsou plnohodnotnými telefony roku 2009 a mají k tomu všechny odpovídající funkce. Hlavní rozdíl je vzhled, použité materiály a použité úpravy v Symbianu. Některé funkce z 5730 ale půjde doinstalovat do E75 a obráceně. Koneckonců je to právě Symbian, který umožní doplnit do XpressMusic třeba Quick Office Premium a podobné "kancelářské aplikace".

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.