pondělí 2. března 2009

Co mě zaujalo na MWC

Přestože je Mobile World Congress již pár týdnů za námi, rozhodl jsem se napsat článek o přístrojích, které jsou pro mě významnější než ty ostatní. Ano článek píši opožděně, ale jak se říká lepší pozdě než-li nikdy, navíc jsem kdysi článek o MWC slíbil.

Sony Ericsson W995
Společnost SE představila Walkman, který má velké ambice. Konstrukcí a výbavou může vzdáleně připomínat Nokii N95, chybí mu ale otevřený operační systém. Vzhledem k tomu, co vše přístroj nabídne mu můžeme odpustit tloušťku 15 mm a hmotnost 113 g, což není nic strašného. Walkman kromě přítomnosti 3,5 mm konektoru pro sluchátka a výborného softwarového přehrávače (technologie Clear Stereo a Clear Bass) nabídne i stereo reproduktory. Po hudební stránce nabídne tedy ten nejvyšší komfort.



Naštěstí v SE pochopili, že jednoúčelové mobily nemají velkou budoucnost a tak vybavili W995 i pořádným foťákem. Ten umí pořizovat fotky o rozlišení až 8,1 Mpix. Nechybí přisvětlovací dioda, autofocus ani stabilizátor obrazu. Budeme se ale muset obejít bez krytky na kterou jsme byli zvyklí u předchozích SE. Na bocích přístroje i na čelní straně nalezneme slušnou porci tlačítek, které výrazně urychlí práci s telefonem. Nesmím zapomenout ani na opěrku na zadní straně, díky které můžeme například pohodlně sledovat videa. Walkman má i dnes již povinné funkce jako GPS a Wi-Fi. Další informace o přístroji jsem již napsal zde. Pokud se W995 začne prodávat brzy (výhledově během 2 až 3 měsíců), má velkou šanci stát se nejprodávanějším SE a zároveň vylepšit SE jeho podíl na trhu.

Nokia E55
Nokia představila nástupce oblíbené E51. Vybavila ho tzv. "half qwerty" klávesnicí (s 20ti klávesy), zvětšila displej a přidala výkonnější procesor a větší RAM. Dalším nemalým vylepšením je přítomnost GPS. Rozměry nového smartphonu jsou 117 x 48 x 10 mm a hmotnost se drží na velmi příjemných 95 g. Na zadní straně přístroje potěší 3,2 Mpix fotoaparát s diodovým bleskem - něco takového nabídla z Eseries zatím jen E71. Pod krytem najdeme další překvapení, baterii s kapacitou 1500 mAh, která zajistí opravdu královskou výdrž.



Po softwarové stránce se můžeme těšit na Symbian 9.3 pro Eseries, podporu Ngage a editor QuickOffice. Nokia E55 je po všech stránkách výborný smartphone střední třídy, kterému nechybí žádná z podstatných funkcí. Navíc se má začít prodávat během několika málo měsíců a to za velmi příznivou cenu. Nokia si svoji pozici jedničky na trhu určitě zaslouží.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Copyright

Copyright © 2009—2011. Všechna práva vyhrazena. Bez předchozího písemného souhlasu není dovoleno další publikování a šíření materiálů zveřejněných na těchto stránkách.